FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown: Ključni tjedni za budućnost BiH

BANJA LUKA, 2. ožujka 2005. (Hina) - Visoki predstavnik u Bosni iHercegovini Paddy Ashdown u srijedu je u Banjoj Luci razgovorao sapredsjednikom Republike Srpske (RS) Draganom Čavićem i potom izjavioda su narednih osam do deset tjedana "ključni za budućnost BiH" te dao suradnji s Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Haagu i oreformi policije ovisi ulazak BiH u EU.
BANJA LUKA, 2. ožujka 2005. (Hina) - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown u srijedu je u Banjoj Luci razgovorao sa predsjednikom Republike Srpske (RS) Draganom Čavićem i potom izjavio da su narednih osam do deset tjedana "ključni za budućnost BiH" te da o suradnji s Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Haagu i o reformi policije ovisi ulazak BiH u EU.

"Ako uspijemo riješiti ta dva problema na putu ka EU i NATO, ova zemlja će imati budućnost. U protivnom, BiH će postati 'crna rupa' na Balkanu", izjavio je Visoki predstavnik novinarima u Banjoj Luci.

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić također je izjavio novinarima da suradnja s Haškim sudom nema alternativu.

"To je naša realnost, kao što je i hrvatska realnost da zbog jednog čovjeka ne može dobiti suglasnost za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju EU. Mi imamo svoje probleme, na nama je da aktivno surađujemo s Haškim sudom i nadam se da neće biti potrebe za izricanjem bilo kakvih sankcija", kazao je predsjednik RS Dragan Čavić nakon susreta da Visokim predstavnikom.

Govoreći o reformi policije u BiH kao jednoj od tema razgovora, Čavić je kazao da u RS "postoji raspoloženje za reformu" ali da ona treba biti provedena na temelju "konsenzusa naroda BiH" što je, kako je naglasio, u skladu sa zaključcima Europske komisije.

Predsjednik RS vjeruje da će naredno razdoblje predstavljati prijelaz iz razdoblja provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma u "razdoblje integriranja BiH u europske strukture".

Ashdown je također zatražio da radna skupina, koju je formirala vlada RS 12. siječnja ove godine, što prije utvrdi ima li u sigurnosnim strukturama RS i BiH, u Vojsci RS, Ministarstvima obrane BiH i njezinih entiteta, Državnoj graničnoj službi, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji i Agenciji za osiguranje i zaštitu BiH, zaposlenih osoba koje su na bilo koji način sudjelovale u zločinu u Srebrenici 1995. godine , kad su srpske snage ubile više od sedam tisuća Bošnjaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙