FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown i Čolak posvađali se pred Vijećem sigurnosti

SARAJEVO,25. ožujka 2005.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu iHercegovinu Paddy Ashdown optužio je predsjednika Hrvatske demokratskezajednice BiH (HDZ) i ministra sigurnosti Barišu Čolaka da jezloporabio svoj položaj kao i priliku da ovog tjedna istupi predVijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da bi zaštitio svog stranačkogkolegu i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.
SARAJEVO,25. ožujka 2005.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown optužio je predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) i ministra sigurnosti Barišu Čolaka da je zloporabio svoj položaj kao i priliku da ovog tjedna istupi pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da bi zaštitio svog stranačkog kolegu i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Ashdown i Čolak u srijedu su u posebnim istupima u Vijeću sigurnosti predstavili stanje u BiH, što se rutinski čini svakih šest mjeseci.

Visoki je predstavnik ocijenio da je ovoga puta Čolak govornicu Vijeća sigurnosti iskoristio za "promoviranje uskih interesa".

"U situaciji u kojoj nastojimo postaviti optimističnu sliku BiH, iskoristiti to za promociju uskih interesa jedne partije i možda jednog naroda, ozbiljna je zloporaba Vijeća sigurnosti", kazao je Ashdown, kako ga u petak citira "Dnevni avaz".

Britanski diplomat tvrdi da je ocjena, ne samo njegova nego i svih članova Vijeća sigurnosti, da je Čolak "nanio veliku štetu državi BiH".

Čolak je pred Vijećem sigurnosti, u govoru koji je dostavljen i medijima u Sarajevu, kritizirao uz ostalo rad sudstva u BiH.

Iako nitko nije izrijekom imenovan, iz Čolakovih se primjedbi jasno može vidjeti da je govorio o slučajevima poput Čovićeva ili pak suđenja Anti Jelaviću.

Ashdown drži da je ta pitanja Čolak trebao postaviti pred institucijama BiH a ne u New Yorku.

Sam Čolak pak tvrdi da njegov istup nije imao za cilj štititi Čovića te da je njegov istup bio u interesu približavanja BiH Europi.

Dodao je da je nesporno da pravosuđe u BiH ponekad krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima stalnim produljivanjem trajanja pritvora optuženika, mijenjanjem optužnice tijekom suđenja, nedostatnim dokazima.

"Kazao je (Ashdown) da ovim tvrdnjama želim štititi Dragana Čovića koji je moj prijatelj. Ja sam odgovorio da su moje tvrdnje samo činjenice", opisuje Čolak bizarnu raspravu koju su on i Visoki predstavnik vodili pred članovima Vijeća sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙