FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Ashdown najavio moguću političku rehabilitaciju smijenjenih

SARAJEVO,4. ožujka(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i HercegovinuPaddy Ashdown najavio je u petak početak procesa revizije slučajevaizabranih dužnosnika koji su u prošlosti smijenjeni zbog ometanjaprovedbe Daytonskog sporazuma, kako bi se nekima od njih omogućiopovratak u politički život i ponovno obnašanje javnih dužnosti.
SARAJEVO,4. ožujka(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown najavio je u petak početak procesa revizije slučajeva izabranih dužnosnika koji su u prošlosti smijenjeni zbog ometanja provedbe Daytonskog sporazuma, kako bi se nekima od njih omogućio povratak u politički život i ponovno obnašanje javnih dužnosti.

Ashdown je novinarima u Sarajevu kazao kako je ovakva odluka donesena nakon konzultacija koje su unutar međunarodne zajednice trajale gotovo godinu i pol dana.

Na temelju ovlasti što ih je Vijeće za provedbu mira u BiH Visokom predstavniku dodijelilo još 1998. godine, u BiH je do sada smijenjeno oko 150 lokalnih dužnosnika na različitim razinama vlasti - od članova Predsjedništva BiH pa do voditelja različitih općinskih službi.

Ashdown je pojasnio kako bi u obzir za "rehabilitaciju" moglo doći njih oko 100, no na samom početku razmatrat će se tek "veoma mali broj" takvih slučajeva.

"Riječ je o osobama koje više nisu prijetnja provedbi Daytonskog sporazuma", kazao je Ashdown.

On nije želio govoriti o konkretnim imenima, no naznačio je kako osobe smijenjene zbog drastičnog kršenja Daytonskog sporazuma neće moći računati na povratak u politički život.

Prije eventualne odluke o ukidanju zabrane obnašanja javnih dužnosti, oni koji su u prošlosti sankcionirani biti će podvrgnuti posebnim provjerama kako bi se utvrdilo njihovo ponašanje u proteklom razdoblju, a nakon toga odluku o eventualnom ukidanju kaznenih mjera donio bi osobno Visoki predstavnik

Prve takve odluke, po Ashdownovim rječima, mogu se očekivati za mjesec do mjesec i pol dana.

Ashdown u petak nije želio komentirati aktualni slučaj Dragana Čovića, odnosno podizanje optužnice protiv njega. Britanski je diplomat kazao kako će njegova reakcija uslijediti tek kada Sud BiH odluči hoće li potvrditi optužnicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙