FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU predlaže podjelu Slovenije na tri regije

LJUBLJANA,30. ožujka 2005.(Hina) - Predsjednik Odbora regija Europskeunije Peter Straub predložio je u srijedu, tijekom posjeta Ljubljani,podjelu Slovenije na tri statističke regije, čime bi se povećalenjezine šanse za dobivanje europskih sredstava za ravnomjernijiregionalni razvitak.
LJUBLJANA,30. ožujka 2005.(Hina) - Predsjednik Odbora regija Europske unije Peter Straub predložio je u srijedu, tijekom posjeta Ljubljani, podjelu Slovenije na tri statističke regije, čime bi se povećale njezine šanse za dobivanje europskih sredstava za ravnomjerniji regionalni razvitak.

Iako se tradicionalno dijeli na 12 povijesnih pokrajina, Slovenija do sada zbog ustavnih ograničenja nije izvela regionalizaciju koja bi joj omogućila da se pokrajine priznaju kao statističke regije, čime bi manje razvijeni dijelovi države imali pravo na sredstva iz fondova za europsku koheziju i solidarnost. Budući da se u tom smislu računa kao jedna regija, Sloveniji, koja prelazi 75 posto prosječne razvijenosti u Europskoj uniji, prijeti opasnost da ne dobije spomenuta sredstva.

"S aspekta financijskih sredstava, optimalna bi bila podjela na tri regije jer bi dvije imale pravo na sredstva Europske unije, a to bi osiguralo ravnomjeran i održivi regionalni razvitak cijele države", istaknuo je Straub u razgovoru s predstavnicima parlamenta i ministarstva vanjskih poslova. Računa se da središnji dio Slovenije s Ljubljanom, kao najrazvijeniji dio države, ne bi imao pravo na europska sredstva za regionalni razvitak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙