FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Drnovšek o bilateralnim pitanjima

BIZELJSKO, , 24. ožujka 2005. (Hina) - Slovenija želi da Hrvatskapočne što prije pregovore o članstvu u EU, Slovenija treba Hrvatsku, aHrvatska Sloveniju, rekao je u četvrtak u Bizeljskom, slovenskipredsjednik Janez Drnovšek u zajedničkom obraćanju novinarima nakonneformalnog razgovora s hrvatskim kolegom Stjepanom Mesićem.
BIZELJSKO, , 24. ožujka 2005. (Hina) - Slovenija želi da Hrvatska počne što prije pregovore o članstvu u EU, Slovenija treba Hrvatsku, a Hrvatska Sloveniju, rekao je u četvrtak u Bizeljskom, slovenski predsjednik Janez Drnovšek u zajedničkom obraćanju novinarima nakon neformalnog razgovora s hrvatskim kolegom Stjepanom Mesićem.

Inicijator "neformalnog susjedsko-prijateljskog susreta" Drnovšek je pojasnio početkom tjedna da od njega ne treba previše očekivati već će to biti prigoda da sa susjednim kolegom razmijeni mišljenja o europskim i bilateralnim pitanjima.

"Slovenija je zainteresirana da naša susjeda Hrvatska počne što prije pregovore o članstvu u EU i da se čim prije odredi rok tih pregovora", rekao je Drnovšek.

Službena Ljubljana, s kojom Zagreb još nije riješio nekoliko otvorenih pitanja što su znala biti povodom povremenom zatezanju susjedskih odnosa, zadnjih je tjedana odlučno lobirala za otvaranje pregovora Hrvatske s Europskom unijom, a koje je Bruxelles ipak odlučio odgoditi zbog hrvatskog neizručenja odbjeglog generala Ante Gotovine Haškome sudu.

"Sloveniji treba Hrvatska, a Hrvatskoj je potrebna Slovenija, to vrijedi za sva područja, a najviše za gospodarstvo", istaknuo je u Bizeljskom Drnovšek.

Dva dana uoči sastanka Drnovšek je za slovenski radio pojasnio da je potpora koju je Zagrebu demonstrirala vlada Janeza Janše želja da se stvori ozračje u kojem bi se lakše rješavala preostala otvorena pitanja: određivanje zajedničke granice, obeštećenje hrvatskih štediša Ljubljanske banke i nuklearka Krško.

O otvorenim pitanjima Drnovšek je kazao da se promijenila politička klima, da vlade dviju zemalja sada vode Janez Janša i Ivo Sanader, te je vrijeme da se ponovno "racionalno i neopterećeno" sagledaju otvorena pitanja.

Ako to nije moguće, Drnovšek ne isključuje ni treću stranu, odnosno arbitražu.

Hrvatska i Slovenija vuku godinama otvoreno pitanje određivanja zajedničke granice, poglavito prijeporne morske granice. Nju je 2001. godine Drnovšek, tada u svojstvu premijera, uredio s bivšim premijerom Ivicom Račanom, no Hrvatska je naknadno od tog dokumenta odustala.

Slovenija i dalje tvrdi da je taj sporazum dobar i za nju važeći.

Hrvatski je predsjednik Mesić o sporazumu Račan - Drnovšek iz 2001. kazao da je namjera tadašnjih vlada bila u što kraćem razdoblju riješiti otvorena pitanja.

"Namjera je bila da se ta suradnja intenzivira", da se pitanja što prije riješi, ali javnost ni jedne ni druge zemlje za to tada nije bila spremna, kazao je Mesić.

Treća tema razgovora bila je zajednički sastanak Slovenije, Italije i Hrvatske o tzv. optantima i ezulima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙