FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cerar: Slovenija podržava priključenje RH Europskoj uniji

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Slovenija u potpunosti podržavaHrvatsku na njezinu europskom putu i spremna joj je pomoći dapristupne pregovore s Europskom unijom započne što prije, izjavio je upetak u Zagreb slovenski državni tajnik Božo Cerar nakon političkihkonzultacija s hrvatskim kolegama.
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Slovenija u potpunosti podržava Hrvatsku na njezinu europskom putu i spremna joj je pomoći da pristupne pregovore s Europskom unijom započne što prije, izjavio je u petak u Zagreb slovenski državni tajnik Božo Cerar nakon političkih konzultacija s hrvatskim kolegama.

"Slovenija je svjesna da se Hrvatska nalazi u vrlo važnom trenutku što se tiče početka pregovora s Europskom unijom", rekao je Cerar u zajedničkoj izjavi za novinare sa svojim hrvatskim kolegom Hidom Biščevićem.

"Imate punu slovensku potporu", istaknuo je slovenski državni tajnik dodajući da će Slovenija učiniti "sve što je u njezinoj moći" da pristupni pregovori Hrvatske s Europskom uniju počnu "što prije".

"U slovenskom je interesu da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji što prije", naglasio je Cerar.

Državni tajnik Hido Biščević slovenskom je kolegi prenio punu spremnost Hrvatske da nastavi izvršavati sve obveze prema Haškom sudu (ICTY), uključujući i jedino preostalo otvoreno pitanje, pitanje odbjeglog generala Ante Gotovine.

Veleposlanici EU-a (COREPER) nisu u četvrtak na sastanku u Bruxellesu postigli suglasnost u ocjeni je li Hrvatska ispunila uvjete suradnje s Haškim sudom (ICTY). Većina zemalja članica EU-a izjasnila se ili se složila s odgodom pregovora, predviđenih za 17. ožujka, jer Hrvatska nije uhitila i izručila odbjeglog generala Antu Gotovinu Haškom sudu. Konačnu odluku o otvaranju ili odgodi pristupnih pregovora s Hrvatskom donijet će ministri vanjskih poslova EU-a u srijedu 16. ožujka.

Što se tiče bilateralnih pitanja, sastanak slovenskog i hrvatskog izaslanstva bio je prilika za operacionalizaciju dogovora premijera dviju država s nedavnog sastanka u Bovcu i siječanjskog u Mokricama.

Prema riječima državnog tajnika Biščevića, započet je rad na pripremi zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata vezanih uz granicu, koja bi trebala utjecati na smanjenje "nepotrebnih" napetosti u pograničnom području, osobito u Savudrijskoj vali.

Slovenija "ne želi da se događaji iz prethodnih godina ponove i u ovogodišnjoj ljetnoj sezoni", naglasio je Cerar.

Bilo je riječi i o osnivanju hrvatsko-slovenske povijesne komisije, čiji bi se predstavnici prvi put trebali sastati idućeg četvrtka u Ljubljani.

Dogovoreno je i da se idućeg tjedna nastave pregovori o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, rekao je Biščević.

Također, nastavljaju se pripreme za zajedničku sjednicu slovenske i hrvatske vlade, koja bi se trebala održati krajem travnja ili početkom svibnja u Rijeci ili Puli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙