FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odgoda pregovora udarac vladi RH - slovenski mediji

LJUBLJANA,16. ožujka 2005.(Hina) - Vijest iz Bruxellesa i pitanjeodgode početka pregovora Hrvatske u srijedu je udarna tema slovenskihelektroničkih medija koji je komentiraju kao udarac vladi premijeraIve Sanadera i presedan u dosadašnjim scenarijima širenja EU-a iotvaranja pregovora sa zemljama kandidatkinjama.
LJUBLJANA,16. ožujka 2005.(Hina) - Vijest iz Bruxellesa i pitanje odgode početka pregovora Hrvatske u srijedu je udarna tema slovenskih elektroničkih medija koji je komentiraju kao udarac vladi premijera Ive Sanadera i presedan u dosadašnjim scenarijima širenja EU-a i otvaranja pregovora sa zemljama kandidatkinjama.

U izjavi za Slovenski radio hrvatski veleposlanik u Ljubljani Mario Nobilo rekao je uz ostalo da je pitanje navodnog velikog porasta euroskepticizma u Hrvatskoj, o čemu izvješćuju slovenski mediji, pretjerano i da je više riječ o "emocionalnoj reakciji" ljudi na sadašnju situaciju u vezi s odgodom pregovora.

Oko pitanja početka pregovora stvara se mit, a neopravdan mit stvoren je i oko generala Gotovine, rekao je Nobilo. Hrvatska je u prošlosti vjerojatno mogla učiniti više da ga locira, ali odgoda pregovora nije produktivna jer bi se hrvatska vlada sada mogla naći u situaciji da se bavi samo tim slučajem umjesto ubrzanim prilagođavanjem zakonodavstva europskoj pravnoj stečevini, neke su od ocjena koje je u razgovoru za Slovenski radio iznio hrvatski veleposlanik.

Slovenske političke stranke u svojim prvim reakcijama ocjenjuju da odgoda pregovora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji nije iznenađenje, prenijela je u srijedu slovenska agencija STA.

"Žalimo zbog odgode iako se znalo da će do nje doći. To je slab signal za zapadni Balkan i njegovu perspektivu", rekao je Jožef Jerovšek, parlamentarni zastupnik i član stranke premijera Janeza Janše. On tvrdi da je odgoda cijena i za "nekredibilnost prijašnje vlade", odnosno za slučajeve nesuradnje s Haaškim sudom iz prošlosti. "Mi u Sloveniji ocjenjujemo da je sadašnja vlada iskreno surađivala i želimo da Hrvatska što prije stupi na put pregovora s EU", ustvrdio je Jerovšek koji dodaje da neodređivanje novog datuma za pregovore znači "dodatni pritisak".

Zastupnik stranke bivšeg premijera Antona Ropa izjavio je da ta stranka kritički gleda na odluku sadašnje vlade da podrži što brže razgovore EU-a u Hrvatske. "Slovenija se tako našla u manjoj skupini u Europskoj uniji i promijenila svoje prijašnje stajalište", rekao je parlamentarni zastupnik Milan Cvikl, inače ministar za europske poslove u ranijoj vladi. Cvikl je ocijenio da će hrvatski put u Europsku uniju biti "mukotrpan", te kako je naglasio "sličan slovenskom" zbog potrebe promjene zakonodavstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙