FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci na subotnjim demonstracijama u Bruxellesu

LJUBLJANA,16. ožujka 2005.(Hina) - Na subotnjim demonstracijama uBruxellesu protiv liberalizacije europskog tržišta usluga sudjelovatće i skupina slovenskih sindikalista u pratnji folklorne skupine izPtuja "Kurenti", čiji će članovi biti odjeveni u pokladne kostime odovčje kože, izjavio je u srijedu tajnik najveće slovenske sindikalnesredišnjice.
LJUBLJANA,16. ožujka 2005.(Hina) - Na subotnjim demonstracijama u Bruxellesu protiv liberalizacije europskog tržišta usluga sudjelovat će i skupina slovenskih sindikalista u pratnji folklorne skupine iz Ptuja "Kurenti", čiji će članovi biti odjeveni u pokladne kostime od ovčje kože, izjavio je u srijedu tajnik najveće slovenske sindikalne središnjice.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) u subotu u Bruxellesu priprema demonstracije na kojima se očekuje oko 70.000 sindikalista iz cijele Europe. Oni će prosvjedovati protiv tzv. Bolkensteinove direktive koja bi mogla dovesti do pada cijene rada europskih radnika zbog liberalizacije tržišta uslugama.

"Kurenti su naši članovi, a u Bruxellesu će izraziti prosvjed protiv europskih političara koji žele smanjiti prava radnika", rekao je za mariborski list "Večer" od srijede tajnik Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) Milan Utroša.

Živopisni "Kurenti" odjeveni u teške kostime od ovnujske kože s kravljim zvoncima postali su nacionalna ikona prije 20-ak godina kad su se pojavljivali u alpskim centrima slaveći uspjehe Bojana Križaja i drugih slovenskih skijaša. Etnografi navode da su u stara vremena "tjerali zimu", odnosno "nagovještavali proljeće". Postoji i predaja da su se ovnujski kožusi i maske koristili za zastrašivanje neprijatelja u vrijeme otomanskih invazija na srednju Europu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙