FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JANAF: Javnost izviještena o svim eko incidentima

ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Uprava Jadranskog naftovoda energičnoodbija tvrdnje i insinuacije predstavnika ekoloških udruga da javnostnije obaviještena o svim incidentima na naftovodu i ističe da je unjima Janaf postupao sukladno zakonskim propisima, internimpravilnicima i planovima postupanja u izvanrednim okolnostima, stoji udanašnjem priopćenju Odjela za odnose s javnošću Janafa.
ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Uprava Jadranskog naftovoda energično odbija tvrdnje i insinuacije predstavnika ekoloških udruga da javnost nije obaviještena o svim incidentima na naftovodu i ističe da je u njima Janaf postupao sukladno zakonskim propisima, internim pravilnicima i planovima postupanja u izvanrednim okolnostima, stoji u današnjem priopćenju Odjela za odnose s javnošću Janafa.

O svim incidentima Janaf je na vrijeme i u skladu sa zakonom izvijestio nadležna tijela državne uprave kao i resorno ministarstvo te posjeduje opsežnu dokumentaciji o svakom incidentu, pa u potpunosti odbacuje neutemeljene teze predstavnika ekoloških udruga da je umanjena veličina incidenta. U posljednjim incidentima u Slavonsko-brodskoj županiji nadležne službe Janafa reagirale pravovremeno i u skladu s pravilima struke, ističu u Janafu i pozivaju zainteresirane predstavnike udruga da činjenično stanje provjere kod nadležnih tijela državne uprave koja su provela inspekcijski nadzor.

Uprava Janafa odmah je odgovorila na otvoreno pismo brodske ekološke udruge Zemlja - BEUZ u kojem su prezentirane sve činjenice o incidentima na naftovodnoj dionici Sisak- Slavonski Brod kao i provedenim postupcima sanacije. Također konstatira da bez obzira na pravovremeni odgovor, ekološke udruge bez prethodne provjere informacija kod nadležnih tijela državne uprave nastavljaju s iznošenjem potpuno neutemeljenih sumnji. Stoga, Uprava poziva predstavnike ekoloških udruga da prije iznošenja neprovjerenih sumnji činjenično stanje provjere kod nadležnih tijela državne uprave.

Podsjeća da su se od od 1. siječnja 2003. do danas ukupno dogodila četiri slučaja izlijevanja nafte na dionici Sisak-Slavonski Brod, a da će se na njoj nakon završetka ispitivanja cjevovoda provesti obnova ili zamjena cijevi oštećenih tijekom Domovinskog rata, stoji u priopćenju Janafa.

Ekološke udruge "Eko Kvarner" iz Omišlja i "BEUZ" iz Slavonskog Broda te ekološki aktivisti iz Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koji skrbe o zaštiti okoliša na trasi cjevovoda Jadranskog naftovoda na sastanku održanom u ponedjeljak u Njivicama zaključili su da javnost nije upoznata sa svim ekološkim incidentima na Janafovu naftovodu, odnosno da su su njihovi razmjeri znatno umanjeni. U udrugama smatraju da u posljednjih nekoliko ekoloških incidenata na području Brodsko-posavske županije mjerodavne službe nisu postupile po pravilima struke te da onečišćeno područje nije u cijelosti sanirano. Sumnja se da onečišćena zemlja nije zbrinuta na odgovarajući način te da je i nadalje ekološki opasna, posebice za podzemne vode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙