FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janafu samo 20 posto duga od Nafte Lendave

ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Viši sud u Mariboru odbacio jeprigovor Jadranskog naftovoda (Janaf) na prisilnu nagodbu u vezidugova tvrtke Nafta Lendava, čime je potvrđena odluka okružnog sudu uMurskoj Soboti o prisilnoj nagodbi iz studenog prošle godine.
ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Viši sud u Mariboru odbacio je prigovor Jadranskog naftovoda (Janaf) na prisilnu nagodbu u vezi dugova tvrtke Nafta Lendava, čime je potvrđena odluka okružnog sudu u Murskoj Soboti o prisilnoj nagodbi iz studenog prošle godine.

Iz Janafa su danas potvrdili da su zaprimili Odluku Višeg suda u Mariboru, od kojeg su prigovorom između ostalog tražili da im se dodjeli isti status vjerovnika Nafte Lendava kao i slovenskoj državi, te da se, arbitražnom odlukom potvrđena, potraživanja Jadranskog naftovoda pretvore u vlasnički udjel u tvrtci Nafta Lendava.

Prisilnom nagodobom vjerovnicima, među kojima je i Janaf, bit će plaćeno samo 20 posto njihova duga, odnosno ukupno 1,12 milijardi tolara, dok će ukupna potraživanja slovenske države, oko 10 milijardi tolara, biti pretvorena u vlasnički udjel, objavila je danas i STA.

Janaf je u postupku pred sudom u Murskoj Soboti tražio da mu se ukupan dug koji je iznosio 29 milijuna dolara zamijeni za vlasnički udjel u Nafti Lendava, kao što je to planom nagodbe predviđeno za slovensku državu.

Uprave tvrtke Nafta Lendava je, temeljem Zakona o prisilnoj nagodbi, stečaju i likvidaciji, 23. srpnja lani Okružnom sudu u Murskoj Soboti podnijela zahtjev za postupkom prisilne nagodbe. U tom je postupku Okružni sud priznao JANAF-u status stranke u postupku, koji je, uz slovensku državu i najveći vjerovnik.

Početkom listopada Uprava Nafte Lendava predložila je Sudu financijski nacrt i način povrata dugova s kojim se u JANAF-u nisu mogli suglasiti.

Janaf se nije složio da za svoja potraživanja (29.068.321 USD) dobije isplatu tek 20 posto njihove vrijednosti, te zatražio da mu se dodjeli isti status kao i slovenskoj državi, ističu iz JANAF-a.

Slovenska je Vlada već 27. rujna donijela odluku o pretvaranju potraživanja slovenske države prema poduzeću Nafta Lendava u vlasnički udjel, kako bi bila napravljena financijska sanacija te tvrtke, a istodobno je donesena i odluka o njegovoj dokapitalizaciji.

Direktor Nafte Lendava Cveto Žalik je u izjavi za STA kazao da se, po planu nagodbe, vjerovnike može isplatiti u jednoj godini.

Iz Jadranskog naftovoda ponavljaju pak da su odlučni u namjeri da naplate svoja potraživanja, pri čemu će, kažu, iskoristiti sva zakonska sredstva i mogućnosti kako bi zaštitili interese tvrtke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙