FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol: velike mogućnosti primjene zeolita

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Mogućnosti primjene zeolita ugospodarstvu i ekologiji vrlo su široke, pa je potrebno intenziviratiistraživačke napore u proizvodnji preparata na bazi zeolita, zaključakje okruglog stola o mogućnostima primjene zeolita održanom danas uorganizaciji Instituta za međunarodne odnose.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Mogućnosti primjene zeolita u gospodarstvu i ekologiji vrlo su široke, pa je potrebno intenzivirati istraživačke napore u proizvodnji preparata na bazi zeolita, zaključak je okruglog stola o mogućnostima primjene zeolita održanom danas u organizaciji Instituta za međunarodne odnose.

Zeoliti su prirodne ili sintetičke tvari s kristalnom strukturom. Sastavljeni su od aluminijevih, silicijevih i kisikovih atoma u čijim se porama nalaze molekule vode. Najčešće se koriste kao prirodni agensi za omekšavanje vode.

Uz već poznate načine njihove uporabe, dokazana je i mogućnost uporabe zeolita u poljoprivredi, šumarstvu i stočarstvu, istaknuli su stručnjaci okupljeni na okruglom stolu.

Tako ih je moguće koristiti u ishrani domaćih životinja i to u stočarstvu i peradarstvu pri čemu je dokazan njihov pozitivni utjecaj na rast životinja, a primjenu su našli i u obogaćivanju poljoprivrednih površina.

U tom području, kako je istaknuto, dokazana je i ekonomska opravdanost zeolita kao djelomične zamjene za konvencionalna umjetna gnojiva.

U ekologiji, čulo se na skupu, zeoliti se najčešće koriste za sanaciju otpadnih deponija, pročišćavanje otpadnih voda od fenola i teških metala, poboljšanje kvalitete zraka te pretvaranje otpada u iskoristivo gnojivo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙