FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: zastupnici upozorili na neučinkovitu borbu protiv korupcije

ZAGREB,30. ožujka(Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danaspredloženu ratifikaciju dodatnog protokola uz Kazneno-pravnukonvenciju o korupciju, kojim se pospješuje suradnja svih državapotpisnica u međunarodnoj borbi protiv korupcije, ali i upozorili dase na suzbijanju korupcije ne čini gotovo ništa.
ZAGREB,30. ožujka(Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danas predloženu ratifikaciju dodatnog protokola uz Kazneno-pravnu konvenciju o korupciju, kojim se pospješuje suradnja svih država potpisnica u međunarodnoj borbi protiv korupcije, ali i upozorili da se na suzbijanju korupcije ne čini gotovo ništa.

Klubovi su istaknuli da svođenje mjera borbe protiv korupcije na donošenje zakona i prihvaćanje međunarodnih sporazuma neće doprinijeti suzbijanju te, kako su kazali, 'rak rane' hrvatskog društva.

"Pa borite se prije svega protiv korupcije na domaćoj razini, a onda pomognite svijetu", poručio je Vladi Pero Kovačević (HSP).

Istaknuo je da državna vlast javnosti šalje lošu poruku već i time što i dalje u nadzornim odborima državnih poduzeća sjede ministri i državni tajnici, dok s druge strane nije pravomoćno osuđen ni jedan "krupni kapitalac".

Jozo Radoš (HNS/PGS) drži da se Hrvatska preležerno odnosi prema problemu korupcije, iako upravo korupciju, ističe, Europska komisija spominje kao jedan od ozbiljnijih problema s kojima se Hrvatska suočava na putu u EU.

Upozorio je da se akcijski plan iz Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije gotovo uopće ne provodi, da Sabor ni nakon tri godine od donošenja Programa nije osnovao povjerenstvo za njegovu provedbu, da su s velikim zakašnjenjima osnovani Ured za javnu nabavu i Državna komisija za kontrolu javne nabave.

Doroteja Pešić Bukovac (IDS) ističe da nije problem u zakonskoj regulativi i prihvaćanju međunarodnih sporazuma, već u nerješavanju problema korupcije na terenu.

"Kao država trebamo pokazati da zaista želimo riješiti problem korupcije, a kao primjer trebaju biti državne institucije koje bi trebale svojim primjerom kažnjavati korupciju, a ne da budu oni koji su najviše korumpirani", kazala je.

Sabor je raspravio i prijedlog ratifikacije Protokola o izmjenama i dopunama Europske konvencije o suzbijanju terorizma, pri čemu su brojni zastupnici terorizmom ocijenili učestalo rušenje spomenika NOB-u, poput onog nedavnog na Murteru.

Po podacima Damira Kajina (IDS) do konca 1999. uništeno je tri tisuće spomenika te je ustvrdio da takve pojave treba smatrati terorističkim aktom protiv države.

S njim se složio i Frano Piplović (DC), koji smatra da se vlasti moraju upitati i zašto se postavljanje eksplozivnih naprava pod spomenike događa na kršćanske blagdane - na Božić srušen Titov spomenik u Kumrovcu, na Uskrs spomenik na Murteru.

Zastupnici su kratko raspravili i izmjene Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, kojima se predlaže brisanje odredbi o izlaznim vizama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙