FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska: Korupcija bi mogla odgoditi pristup EU

BUKUREŠT, 16. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Korupcija bi mogla odgoditiulazak Rumunjske EU, predviđen za siječanj 2007. godine, zbog ocjenaiz "Godišnjeg izvješća o korupciji za 2005.", koje je u srijedu uBukureštu predstavio rumunjski ogranak organizacije TransparencyInternational (TI).
BUKUREŠT, 16. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Korupcija bi mogla odgoditi ulazak Rumunjske EU, predviđen za siječanj 2007. godine, zbog ocjena iz "Godišnjeg izvješća o korupciji za 2005.", koje je u srijedu u Bukureštu predstavio rumunjski ogranak organizacije Transparency International (TI).

"Korupcija je jedan od razloga koji bi mogao dovesti do odgode potpisivanja Sporazuma o pristupanju Rumunjske EU predviđenog za 25. travnja. Ta pošast mogla bi aktivirati klauzulu koja predviđa jednogodišnju odgodu njezine integracije u Uniju", rekao je na konferenciji za novinare dužnosnik Transparency Internationala Codru Vrabie.

Rumunjska je 8. prosinca zatvorila pregovore s EU, ali uz odluku o završetku pregovora dodane su dvije klauzule.

Po prvoj, za godinu dana može se odgoditi pristup Rumunjske i Bugarske ako one "očito" nisu spremne, što je opća klauzula i zahtijeva jednoglasnu odluku svih članica Unije.

Druga, koja se odnosi na poglavlja o pravosuđu i unutarnjim poslovima, kao i na ono o konkurentnosti, tiče se samo Rumunjske. Ta klauzula, bez presedana za jednu zemlju kandidata, može biti izglasana kvalificiranom većinom i aktivirana ako zemlja nije spremna u jednoj od tih domena.

Po Vrabieu, "sva osjetljiva područja u procesu pristupa Rumunjske EU pogođena su korupcijom".

Predstavnici TI kvalificirali su "razoračaravajućom" borbu rumunjskih vlasti protiv korupcije tijekom 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙