FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TI: Korupcija podriva gospodarski razvoj

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Globalno izvješće o korupcijiTransparency Internationala (TI) pokazuje da korupcija u javnimradovima i graditeljstvu podriva gospodarski razvoj te ugrožava obnovuzemalja koje izlaze iz ratnih i drugih kriznih situacija.
ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Globalno izvješće o korupciji Transparency Internationala (TI) pokazuje da korupcija u javnim radovima i graditeljstvu podriva gospodarski razvoj te ugrožava obnovu zemalja koje izlaze iz ratnih i drugih kriznih situacija.

Korupcija jednako oštećuje razvijene i nerazvijene zemlje, a mito u javnim radovima dovodi do nekvalitetne i loše planirane infrastrukture, istaknuli su predstavnici hrvatskog ogranka antikorupcijske međunarodne organizacije Transparency International, predstavljajući ovogodišnje Globalno izvješće o korupciji.

Riječ je o redovitom izvješću TI-a, ove godine usredotočenom na korupciju u sektoru izgradnje i obnove, što je potaknuto aferama vezanim uz obnovu Iraka koji bi po procjeni te udruge mogao postati najveći korupcijski skandal u povijesti.

Obnova Iraka guta milijarde dolara, a svako malo se pojavljuju nove afere, kazao je predsjednik hrvatskog ogranka TI-ja Zorislav Antun Petrović.

U TI-ju ističu da razinu korupcije posebno povećava veličina i obujam poslova u građevinskom sektoru. Iznos koji se izgubi zbog podmićivanja iznosi najmanje 10 posto samih ugovora, što iznosi preko 300 milijardi dolara godišnje, procjenjuje TI.

Predstavnici udruge kažu kako ne mogu procijeniti koliko se novca na taj način gubi u Hrvatskoj, pa najavljuju terensko istraživanje transparentnosti javnih radova.

Kako bi pomogli u postizanju transparentnosti, posebno u javnim nabavama, TI je uz izvješće objavio i Minimalne standarde za postizanje transparentnosti javnih nabava. Među ostalim, predlažu da se tvrtkama koje se služe podmićivanjem otkažu ugovori, da im se zabrani sudjelovanje u budućim javnim natječajima, kao i da se sastavi crna lista poduzeća uhvaćenih u davanju mita. Također zahtijevaju osiguravanje nadzora nabave od strane neovisnih tijela i udruga civilnog društva kao i da javnost ima uvid u cijeli postupak javne nabave.

Globalno izvješće o korupciji sadrži i prikaz stanja korupcije u 40 zemalja, nalaze najnovijih istraživanja o korupciji i načinima borbe protiv nje te studije o povezanosti korupcije i zagađivanja okoliša, spolne ravnopravnosti i stranih ulaganja.

Prema posljednjoj ljestvici percepcije korupcije u 146 svjetskih zemalja, objavljenoj u listopadu prošle godine, Hrvatska je zauzela 76 mjesto, dok je godinu ranije bila na 59 mjestu od 133 zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙