FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blic: Uskoro predaja Gorana Hadžića i još petorice optuženika

BEOGRAD,30. ožujka(Hina) - Narednih dana treba očekivati da se, osimpolicijskog generala Sretena Lukića, Haaškom sudu dobrovoljno predajui haaški optuženici Goran Hadžić, braća Milan i Sredoje Lukić i barjoš dvoje optuženih, izjavio je za beogradski dnevnik "Blic" odsrijede srbijanski ministar pravosuđa Zoran Stojković.
BEOGRAD,30. ožujka(Hina) - Narednih dana treba očekivati da se, osim policijskog generala Sretena Lukića, Haaškom sudu dobrovoljno predaju i haaški optuženici Goran Hadžić, braća Milan i Sredoje Lukić i bar još dvoje optuženih, izjavio je za beogradski dnevnik "Blic" od srijede srbijanski ministar pravosuđa Zoran Stojković.

Osim optuženih generala Sretena Lukića i Nebojše Pavkovića, kazao je Stojković, "ostalo je pet-šest ljudi koji su dostupni vlastima" u Beogradu.

"Haag traži i Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i generala Vlastimira Đorđevića, ali, po svim podacima, oni nisu u zemlji. Očekujem da se ostali uskoro predaju", kazao je Stojković. On je dodao da - kad je riječ o bivšem načelniku generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore - "on ima još malo vremena da se preda, a ukoliko to ne učini, Vlada Srbije će primijeniti zakon".

Optuženog Pavkovića, inače, policija u utorak nije našla na adresi na kojoj je prijavljen. Policija je od Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu dobila nalog za Pavkovićevo privođenje, zbog njegova neodazivanja sudu u postupku za ubojstvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine, u kojem je Pavković optužen za pomaganje počiniteljima kaznenog djela.

"Znam da istinu i nevinost ne mogu dokazati u Den Haagu", tvrdi optuženi Pavković u pismu koje u srijedu objavljuje najnoviji broj "Nedeljnog telegrafa", u kojem dobrovoljne predaje haaških optuženika posljednjih mjeseci naziva "nečasnom trgovinom glavama".

Optuženi general Sreten Lukić, koji je kao i Pavković optužen za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, u utorak je podvrgnut lakšoj liječničkoj intervenciji te bi, kako su to potvrdili liječnici, nakon kratkotrajnog oporavka mogao dobrovoljno otputovati u Den Haag.

Lukić, koji je prošle godine prvi od četvorice optuženih generala preuzeo haašku optužnicu u Okružnom sudu u Beogradu, također se javnosti obratio pismom.

"Na optužnicu Haaškog tribunala nitko me ne treba podsjećati. To nije samo moja obveza, već i obveza moje države za koju sam, kao i za građane, u proteklih 30 godina bezbroj puta riskirao život, izgubio zdravlje, slobodu, doveo u pitanje egzistenciju obitelji, a djecu doveo u situaciju da ih prozivaju", piše optuženi Lukić u pismu kojega u srijedu objavljuju beogradski mediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙