FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Haaški optuženik iz RS Nikolić ide u Haag

BEOGRAD,15. ožujka(Hina) - Bivši načelnik sigurnosti Zvorničke brigadeVojske Republike Srpske Drago Nikolić, optužen pred Haaškim sudom zaratne zločine u Srebrenici, dobrovoljno će se predati tom sudu,priopćila je u utorak Vlada Srbije.
BEOGRAD,15. ožujka(Hina) - Bivši načelnik sigurnosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske Drago Nikolić, optužen pred Haaškim sudom za ratne zločine u Srebrenici, dobrovoljno će se predati tom sudu, priopćila je u utorak Vlada Srbije.

Optuženi Nikolić otputovat će u Den Haag u četvrtak, 17. ožujka u pratnji srbijanskog ministra za upravu i lokalnu samoupravu Zorana Lončara.

U priopćenju Vlade Srbije navodi se da optuženi Nikolić u Den Haag odlazi dobrovoljno, kako bi "pomogao svom narodu, državi i obitelji", te stoga što "ne može dozvoliti da država zbog njega bude u položaju taoca".

Nikolića optužnica, otpečaćena u listopadu 2002. godine, tereti za "genocid ili alternativno suučesništvo u genocidu, ubijanje i progone na vjerskoj i nacionalnoj osnovi i kršenje običaja ratovanja". Ista optužnica za zločine u Srebrenici u lipnju 1995. godine tereti i bivše oficire Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu.

Optuženi Nikolić je osmi haaški optuženik iz Srbije koji se dobrovoljno predao Haaškom sudu u posljednjih šest mjeseci. Prije njega to su učinili pripadnici vojske ili policije Republike Srpske Ljubiša Beara, Dragomir Milošević, Milan Gvero, Radivoj Miletić i Mićo Stanišić, te Vojske Srbije i Crne Gore Vladimir Lazarević i Momčilo Perišić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙