FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petersen: Beograd je shvatio da je dijalog rješenje

PRIŠTINA,29. ožujka 2005.(Hina) - Beograd je shvatio da samo dijalog skosovskim vlastima o konačnom statusu doprinosi pozitivnim procesimana Kosovu, izjavio je u utorak navečer u Prištini civilni upraviteljUN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen nakon razgovora s kosovskimpremijerom Bajramom Kosumijem kojega je obavijestio o ishodudvodnevnih razgovora koje je imao u Beogradu.
PRIŠTINA,29. ožujka 2005.(Hina) - Beograd je shvatio da samo dijalog s kosovskim vlastima o konačnom statusu doprinosi pozitivnim procesima na Kosovu, izjavio je u utorak navečer u Prištini civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen nakon razgovora s kosovskim premijerom Bajramom Kosumijem kojega je obavijestio o ishodu dvodnevnih razgovora koje je imao u Beogradu.

"Dobro je što je Beograd shvatio činjenicu da će rasprava o statusu Kosova možda početi ove godine. Također, drago mi je što sam primjetio njihovu spremnost na dijalog", kazao je Jessen-Petersen.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu je dodao kako se očekuje nastavak razgovora o nestalim osobama, o povratku raseljenih i o pitanju energetiku.

"Mi smo u Beogradu razgovarali i o mogućem dijalogu o drugim pitanjima", rekao je Jessen-Petersen, dodajući da je predsjednik Srbije Boris Tadić izrazio spremnost da se susretne s predstavnicima kosovskih institucija.

Petersen je kazao da je zatražio od Beograda da ohrabri kosovske Srbe da zauzmu svoja mjesta u Skupštini Kosova, ali i u radnim skupinama za decentralizaciju vlasti na Kosovu.

On je rekao da je srpskim dužnosnicima stavio do znanja kako će se decentralizacija "voditi iz Prištine i iz kosovskih institucija", dodajući da, ako Beograd želi sudjelovati u tom procesu, može slati svoje savjetnike za kosovske Srbe.

Razgovori Prištine i Beograda su od posebne važnosti za izgradnju povjerenja u sklopu priprema u s vezi s konačnim statusom Kosova, dodao je Soren Jessen-Pertersen.

Kosovski premijer Bajram Kosumi izjavio je da je njegova vlada spremna nastaviti dijalog s Beogradom, ali, kako je naglasio, "samo o tehničkim pitanjima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙