FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Za Kosovo potreban pritisak Washingtona

LJUBLJANA,9. ožujka 2005.(Hina) - Konačno i održivo rješenje za Kosovomože se postići samo uz pritisak Sjedinjenih Država i uz strategijukoju moraju zajedno postići SAD i Europska unija, ocijenio jeslovenski ministar i predsjedajući OESS-a Dimitrij Rupel u obraćanjuwashingtonskom think-tanku "Heritage Foundation", iznoseći svojuviziju rješenja kosovske krize.
LJUBLJANA,9. ožujka 2005.(Hina) - Konačno i održivo rješenje za Kosovo može se postići samo uz pritisak Sjedinjenih Država i uz strategiju koju moraju zajedno postići SAD i Europska unija, ocijenio je slovenski ministar i predsjedajući OESS-a Dimitrij Rupel u obraćanju washingtonskom think-tanku "Heritage Foundation", iznoseći svoju viziju rješenja kosovske krize.

Rupel je u obraćanju spomenutom forumu na kraju svojeg višednevnog posjeta SAD-u, gdje je govorio o ulozi OESS-a u rješavanju regionalnih kriza, rekao da pozdravlja odluku kosovskog premijera Ramusha Haradinaja o predaji Haškom sudu, ali da ostaje zabrinut mogućnošću ponovnog izbijanja nasilja u toj pokrajini.

"Ne očekujem nikakvu organiziranu kampanju Albanaca protiv međunarodne zajednice na Kosovu, ali me zabrinjavaju provokacije onih koji najviše gube ako nakon Haradinajeve predaje tranzicija na Kosovu bude mirna - to su različite radikalne i nacionalističke snage u Srbiji i organizirani kriminal na Kosovu", rekao je Rupel u govoru što ga je u srijedu na svojim web-stranicama objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Rupel je rekao da je za trajno i održivo rješenje statusa Kosova nužno što prije uspostaviti izravan dijalog Beograda i Prištine, pri čemu mora važnu ulogu imati SAD.

"Uvjeravam vas da ni Beograd ni Priština razgovore neće shvatiti ozbiljno ako SAD ne budu vodile taj pokušaj", rekao je Rupel, dodajući da su u tom smislu potrebne konzultacije SAD-a i EU-a kako bi se izradila strategija pristupa regiji koja u cjelini pripada "euroatlantskoj zajednici".

Za konačno rješenje statusa Kosova, ocijenio je Rupel, potrebno je istaknuti da se ono ne smije vratiti na status koje je imalo prije 1999. godine, da se ono ne smije pridružiti "nijednoj zemlji u regiji u kojoj žive Albanci", da se ne smije dopustiti podjela Kosova, da je potreban sporazum Srbije, Kosova, Crne Gore, Albanije i Makedonije o zaštiti manjina, te multilateralni sporazum o demilitarizaciji, osobito na granicama. Osim toga, naveo je Rupel, Srbima na Kosovu potrebno je zajamčiti njihov nacionalni, religiozni i kulturni identitet, nazočnost međunarodne zajednice ne smije se produljivati unedogled, ali isto tako ne smije doći do brzog povlačenja međunarodnih vojnih i civilnih snaga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙