FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petersen: početak razgovora o statusu Kosova u rujnu

BEOGRAD,28. ožujka(Hina) - Ako u lipnju i srpnju ove godine Kosovodobije pozitivnu ocjenu ispunjenja standarda koje je postavilaEuropska unija, razgovori o statusu Kosova moći će početi u rujnu, a unjima će "mjesto za pregovaračkim stolom" imati i službeni Beograd,izjavio je u ponedjeljak u Beogradu šef UNMIK-a Soren Jessen Petersen.
BEOGRAD,28. ožujka(Hina) - Ako u lipnju i srpnju ove godine Kosovo dobije pozitivnu ocjenu ispunjenja standarda koje je postavila Europska unija, razgovori o statusu Kosova moći će početi u rujnu, a u njima će "mjesto za pregovaračkim stolom" imati i službeni Beograd, izjavio je u ponedjeljak u Beogradu šef UNMIK-a Soren Jessen Petersen.

Petersen se tijekom boravka u Beogradu sastao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, te šefom Koordinacijskog centra za Kosovo Vlade Srbije Nebojšom Čovićem.

"To će omogućiti Kosovu da riješi najveće ekonomske probleme, a i Srbiji da riješi probleme na putu europskih integracija", kazao je Petersen novinarima nakon razgovora s Tadićem i Koštunicom, te ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, s kojim je razgovarao u nedjelju navečer.

Europska unija u više je navrata, kazao je Petersen, naglasila da na Kosovu nema povratka na stanje prije 1999. godine i da se svi međunarodni čimbenici, uključujući i SAD, slažu u stavu da ne smije doći do podjele Kosova.

Petersen je kazao i da je "posebno ohrabren" spremnošću srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da prihvati prijedlog UNMIK-a o uspostavi dijaloga na najvišoj političkoj razini, posebno kad je riječ o pitanju sigurnosti, te istaknuo da je u razgovoru s premijerom Koštunicom i šefom Koordinacijskog centra za Kosovo Čovićem definirano da će razgovori službenog Beograda i Prištine biti uskoro nastavljeni kroz rad radnih skupina.

Kako je navedeno u priopćenju Vlade Srbije, Koštunica i Petersen dogovorili su da ti razgovori započnu "u najskorije vrijeme", te da se uspostave i radne skupine za povratak i pitanje energetskog sustava, kao i za privatizaciju i zaštite okoline.

U priopćenju iz kabineta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića navodi se da je službeni Beograd spreman sudjelovati u razgovorima o svim važnim pitanjima za život stanovnika Kosova, te se naglašava da proces decentralizacije, uz proces povratka, predstavlja jedan od najvažnijih standarda koji moraju biti zadovoljeni prije početka razgovora o budućem statusu Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙