FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petersen putuje u Beogradu za razgovore o primjenu standarda i decentralizaciju

PRIŠTINA,26. ožujka 2005.(Hina) - Civilni upravitelj UN-a na KosovuSoren Jessen-Petersen boravit će u nedjelju i ponedjeljak u Beogradu,gdje će s najvissim dužnosnicima Srbije razgovarati o primjenistandarda na Kosovu i decentralizaciji.
PRIŠTINA,26. ožujka 2005.(Hina) - Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen boravit će u nedjelju i ponedjeljak u Beogradu, gdje će s najvissim dužnosnicima Srbije razgovarati o primjeni standarda na Kosovu i decentralizaciji.

Soren Jessen-Petersen u Beograd putuje neposredno po izboru nove Vlade Kosova na čelu s Bajramom Kosumijem, nakon predaje donedavnog premijera Ramusha Haradinaja Haaškom tribunalu.

Kako u subotu javljaju mediji na albanskome u Prištini, očekuje se kako će tema razgovora s dužnosnicima u Beogradu biti i dijalog s predstavnicima nove vlade u Prištini, koji je bio prekinut poslije prošlogodišnjeg ožujskog nasilja uperenog protiv Srba, a nedavno nastavljen sastankom radne skupine za rješavanje problema nestalih.

Tijekom posjeta, civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen razgovarat će odvojeno s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i predsjednikom Koordinacijskog centra Srbije za Kosovo Nebojšom Čovičem.

Teme razgovora bit će dostizanje standarda demokratskog društva koje od Kosova traži Vijeće Sigurnosti UN-a prije početka svakog razgovora o konačnom statusu, te pitanje decentralizacije vlasti na Kosovu.

Posebna pozornost će, kako se očekuje, biti posvećena pitanjima koja se tiču položaja manjinskih zajednica, što i jest dio standarda za Kosovo, navode u subotu izvori iz sjedišta UNMIK-a u Prištini.

Soren Jessen-Petersen je najavio kako će s najvišim dužnosnicima Srbije razgovarati o provedbu standarda i decentralizaciji. On je pritom istaknuo da se decentralizacija vodi na samom Kosovu i da u tome trebaju sudjelovati kosovski Srbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙