FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada RH povodom smjene Čovića

ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada oglasila se u utorakpovodom odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiHPaddya Ashdowna o smjeni Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH izredova hrvatskog naroda, izražavajući uvjerenje da će pravni postupakpružiti objektivne odgovore na pitanja i dvojbe vezane uz spomenutuodluku visokog predstavnika.
ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada oglasila se u utorak povodom odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Paddya Ashdowna o smjeni Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda, izražavajući uvjerenje da će pravni postupak pružiti objektivne odgovore na pitanja i dvojbe vezane uz spomenutu odluku visokog predstavnika.

Ashdown je u utorak smijenio Čovića, protiv kojeg je prije petnaestak dana podignuta optužnica za korupciju, nakon što se on odbio sam povući.

U priopćenju Vlade premijera Ive Sanadera ističe se da "kao susjedna zemlja, kao supotpisnica Daytonskog sporazuma i kao država s ustavnom obvezom brige za hrvatski narod izvan svojih granica, Republika Hrvatska podupire mjere i odluke međunarodne zajednice usmjerene na jačanje samostalnosti i samoodrživosti Bosne i Hercegovine, te očuvanja pune ravnopravnosti i konstitutivnosti triju naroda".

"Na tim načelnim osnovama, u povodu odluke ... Ashdowna o smjeni ... Čovića, Vlada RH izražava uvjerenje da će pravni postupak pružiti objektivne odgovore na pitanja i dvojbe koje su se pojavile u svezi ovakve odluke Visokog predstavnika", navodi se u priopćenju.

U priopćenju se također navodi da Vlada, "ne želeći ulaziti u unutrašnja pitanja BiH, iskazuje zabrinutost uočenom tendencijom smjenjivanja demokratski izabranih predstavnika iz redova hrvatskog naroda, uključujući i članove Predsjedništva BiH".

"Vlada ocjenjuje da je riječ o praksi koja može imati ozbiljne posljedice po politički status i položaj Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u BiH", stoji u priopćenju.

Vlada u priopćenju također ističe da RH sa samostalnom, susjednom državom Bosnom i Hercegovinom razvija dobre i prijateljske odnose, unapređujući ih na putu u zajedničku europsku budućnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙