FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čukle: O granici kod Kostajnice i Neuma može se razgovarati

SARAJEVO,2. ožujka(Hina) - Pregovori o izmjeni granične crte izmeđuHrvatske i Bosne i Hercegovine na području Kostajnice i Neuma nisuisključeni, no preduvjet za bilo kakve dogovore o tome jeratificiranje paketa graničnih sporazuma u parlamentima dvije države,izjavio je član bosanskohercegovačkog povjerenstva za granice MugdimČukle.
SARAJEVO,2. ožujka(Hina) - Pregovori o izmjeni granične crte između Hrvatske i Bosne i Hercegovine na području Kostajnice i Neuma nisu isključeni, no preduvjet za bilo kakve dogovore o tome je ratificiranje paketa graničnih sporazuma u parlamentima dvije države, izjavio je član bosanskohercegovačkog povjerenstva za granice Mugdim Čukle.

U izjavi, koju u srijedu prenose sarajevske "Jutarnje novine", Čukle je pojasnio kako se očekuje da Parlament BiH uskoro razmatra i prihvati izvješće o detaljnom opisu granice s Hrvatskom te da ga ratificira zajedno s Ugovorom o granici i topografskim zemljovodima.

Prije toga, a vjerojatno tijekom ožujka, bit će održan sastanak povjerenstava za granice Hrvatske i BiH na kojemu će se još jednom razmatrati detaljan opis granice i usvojiti ovaj dokument.

Kada se okonča proces ratifikacije odgovarajućih sporazuma uslijedit će i obilježavanje granice na terenu.

Čukle je kazao kako su geometri iz dvije zemlje do sada temeljito pregledali graničnu crtu i otklonili sve nejasnoće.

Tijekom tog procesa obavljene su ispravke crte do udaljenosti od 200 metara i to tamo gdje je ona presjecala neke objekte.

"Nije bilo spornih pitanja a Povjerenstvo je samo trebalo izvršiti identifikaciju granice kako je ona međunarodno priznata. Hrvatska i Crna Gora su potpisale kako prihvaćaju naše granice i sukladno tome sve korekcije su bile isključene", kazao je Čukle.

Formalno priznavanje granica prihvaćenih u Daytonu, kako je pojasnio, preduvjet je svake buduće rasprave o njihovoj promjeni.

Na izmjenama trenutačno posebice inzistira Srbija nudeći BiH razmjenu dijelova teritorija, prije svega onih uz obale Drine.

Bosanohercegovačke vlasti to međutim odbijaju prije potvrđivanja daytonskih granica te države.

Čukle je kazao kako pregovora s Hrvatskom o izmjeni granice nije bilo, no dodao je kako bi se "o pitanjima kao što su Kostajnica i Neum moglo raspravljati". Koliko je do sada poznato, granica kod Kostajnice bila je sporna sa stajališta vlasti Republike Srpske, jer se smatralo da na neprirodan način presijeca teritorij koji pripada Hrvatskoj odnosno Bosanskoj Kostajnici.

Oko bivše zračne luke Željava u blizini Bihaća nije bilo ničega spornog, a Čukle ističe kako vlasti BiH nemaju ništa protiv gradnje azilantskog centra na tom području što je planirala Hrvatska.

(Hina) xrm ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙