FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HIZ protiv suspenzije dijela Ugovora o slobodnoj trgovini RH i BiH

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Članovi Odbora izvoznika prehrambeneindustrije, Odbora za primjenu carinskog sustava, te Pododbora zaizvoz u Bosnu i Hercegovinu udruge Hrvatski izvoznici (HIZ) oštro seprotive privremenoj jednostranoj suspenziji dijela Ugovora o slobodnojtrgovini između Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Članovi Odbora izvoznika prehrambene industrije, Odbora za primjenu carinskog sustava, te Pododbora za izvoz u Bosnu i Hercegovinu udruge Hrvatski izvoznici (HIZ) oštro se protive privremenoj jednostranoj suspenziji dijela Ugovora o slobodnoj trgovini između Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine.

Odlukom Vijeća ministara BiH o privremenoj obustavi primjene nulte carinske stope na mlijeko i mliječne proizvode te meso i mesne prerađevine iz Hrvatske, koja je trebala biti primjenjivana sukladno Ugovoru o slobodnoj trgovini, hrvatski prehrambeni proizvodi i njihovi proizvođači dovedeni su u neravnopravan položaj na bosanskohercegovačkom tržištu, ističu iz HIZ-a.

"Hrvatski izvoznici su za punu provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini između Hrvatske i BiH, ali svakako podupiremo nastojanja hrvatske Vlade da ova provedba bude prihvatljiva za obje strane potpisnice ugovora", navodi se u priopćenju.

Iako će suspenzija utjecati na konkurentnost hrvatskih izvoznih proizvoda u BiH, u HIZ-u su uvjereni da je većina hrvatskog izvoznog asortimana "izuzetno dobro pozicionirana, pa će najveća šteta u konačnici pasti na teret potrošača u Bosni i Hercegovini".

O značaju bosanskohercegovačkog tržišta za hrvatske izvozno orijentirane tvrtke najbolje govori podatak da je BiH drugi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, te je u 2004. godini ostvaren izvoz u tu zemlju od 1,15 milijardi dolara. To u odnosu na 2003. godinu, u kojoj je ostvaren izvoz u vrijednosti od 892 milijuna USD, predstavlja povećanje od 29,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙