FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terzić: Privremena carina neće dovesti u pitanje Ugovor o slobodnoj trgovini

SARAJEVO, 10. ožujka 2005. (Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara BiHAdnan Terzić izjavio je kako privremeno uvođenje carina na nekeprehrambene proizvode koji se u njegovu zemlju uvoze iz Hrvatske nećedovesti u pitanje postojeći Ugovor o slobodnoj trgovini.
SARAJEVO, 10. ožujka 2005. (Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić izjavio je kako privremeno uvođenje carina na neke prehrambene proizvode koji se u njegovu zemlju uvoze iz Hrvatske neće dovesti u pitanje postojeći Ugovor o slobodnoj trgovini.

U izjavi, koju u četvrtak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" , Terzić je kazao kako mu "ne pada na pamet" odustati od ovog Ugovora ustvrdivši pri tom kako ga se posljednjim odlukama Vijeća ministara BiH zapravo pokušava spasiti.

"Mi (BiH) smo prošle godine iz Hvatske uvezli (robe) u iznosu od 1,1 milijarde konvertibilnih maraka. Ovom mjerom nije pogođeno ni deset posto tog uvoza. Ostaloj robi ne pravimo problem iako imamo razloga kada je, recimo, nafta u pitanju", kazao je Terzić.

On je još jednom istaknuo kako se o problemima povezanim s uvozom mlijeka i mesa te mliječnih i mesnih prerađevina pregovaralo proteklih godinu dana, no bez uspjeha.

"Između Europe i dobrosusjedskih odnosa i naših poljoprivrednika, morali smo se opredijeliti za poljoprivrednike", kazao je bosanskohercegovački premijer.

On je kritike za nastale probleme uputio i vladama Federacije BiH, odnosno Republike Srpske, koje proteklih godina nisu učinile ništa da domaću poljoprivredu osposobe za otvorenu tržišnu utakmicu koja je nastupila liberalizacijom trgovine sa susjedima.

Zaštitne pristojbe koje su prije toga naplaćivane na uvoz poljoprivrednih proizvoda uopće nisu korištene za poticanje domaće proizvodnje što je i dovelo do sadašnjih problema, pojasnio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Izlaz iz takve situacije Terzić vidi u uspostavi ministarstva poljoprivrede na državnoj razini i u prenošenju ovlasti za rješavanje tih pitanja s entitetskih vlada na Vijeće ministara BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙