FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: Odluka Vijeća ministara BiH diskriminirajuća

ZAGREB,10. ožujka(Hina) - Hrvatska Vlada izrazila je danas dubokonezadovoljstvo Odlukom Vijeća ministara BiH o privremenoj suspenzijidijelova Ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom, ocijenivši judiskriminirajućom.
ZAGREB,10. ožujka(Hina) - Hrvatska Vlada izrazila je danas duboko nezadovoljstvo Odlukom Vijeća ministara BiH o privremenoj suspenziji dijelova Ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom, ocijenivši ju diskriminirajućom.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o upućivanju diplomatske note koja će biti uručena predstavnicima BiH u Hrvatskoj, te hrvatskom veleposlaniku u Sarajevu koji će je predati BiH vlastima.

Suspenzija se odnosi na 23 poljoprivredno-prehrambena proizvoda, a carine bi se nametnule za mlijeko i mliječne proizvode, te meso i neke mesne prerađevine.

Hrvatska Vlada očekuje da će odluka biti povučena u najkraćem mogućem roku i da će se zajednički pokušati doći do najboljeg mogućeg rješenja za obje države, prenijela je novinarima državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić.

Odluku Vijeća ministara BiH, Vlada je ocijenila diskriminirajućom, jer pogađa samo hrvatske, ne i izvoznike drugih zemalja, premda u Hrvatskoj niti za jedan od 23 proizvoda ne postoje ni proizvodne niti izvozne subvencije.

Banski dvori izrazili su žaljenje što je odluka donijeta bez prethodnih najava, a posebno neprihvatljivom ocijenili su njeno stupanje na snagu prije nego je objavljena u službenom glasilu.

Time se narušavaju elementarne poduzetničke slobode i čini šteta poduzetnicima obje zemlje, prenijela je Pejčinović Burić.

Ističe se također da je Odluka Vijeća ministara donesena u očekivanju skorog bilateralnog sastanka predstavnika dviju zemalja, te da je ugrozila do sada poduzete pozitivne napore i opteretirala odnose dviju zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙