FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski svjetski kongres napao Ashdowna zbog Čovića

ZAGREB/BUCHS, 28. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski svjetski kongres (HSK)u ponedjeljak je poslao oštro pismo Visokom predstavniku međunarodnezajednice u BiH Paddyju Ashdownu u kojem ga poziva da "obustavi sveoblike pritisaka" na hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovićai da BiH "montiranjem kaznenih procesa" ne vraća u "neka bivša, po zluupamćena vremena".
ZAGREB/BUCHS, 28. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski svjetski kongres (HSK) u ponedjeljak je poslao oštro pismo Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Paddyju Ashdownu u kojem ga poziva da "obustavi sve oblike pritisaka" na hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i da BiH "montiranjem kaznenih procesa" ne vraća u "neka bivša, po zlu upamćena vremena".

U pismu koje je iz švicarskog Buchsa Ashdownu poslao predsjednik za Europu Vinko Sabljo kaže se kako je HSK zabrinut kontinuranim obespravljivanjem pripadnika hrvatskog naroda u BiH, ocijenivši "vrlo dojmljivim" to s koliko upornosti i predanosti sam Asdown "osobno vrši pritisak na hrvatske predstavnike u institucijama vlasti u BiH, koje kroz sustavno kriminaliziranje i ucjene" nastoji ukloniti iz političkog života.

Ne želeći prejudicirati ničiju nevinost ni krivnju, HSK "sramnim" drži činjenicu da se bivšeg člana predsjedništva BiH Antu Jelavića više od godinu dana drži u zatvoru bez ikakvog "razumnog utemeljenja", a da se Čovića podvrgava "neviđenom pritisku".

"U državama zapadne demokracije, iz kakve i sami potječete, nezamislivo je da se predsjedniku države montiraju neutemeljeni sudski procesi, a pogotovo je nezamislivo da mu se povodom takvih procesa prijeti smjenom sa dužnosti" na koju je demokratski izabran, stoji u pismu.

Protiv Dragana Čovića početkom mjeseca podignuta je optužnica koja ga tereti za zloporabu položaja dok je bio federalni ministar financija, odnosno pomaganje pri utaji poreza Mesnoj industriji "Lijanovići" iz Širokog Brijega.

Odmah nakon objavljivanja optužnice predstavnici međunarodne zajednice u BiH, među kojima i Ashdown, počeli su od Čovića zahtijevati da da ostavku na položaj, kako bi se mogao pojaviti na redovnom sudu, što zbog diplomatskog imuniteta sad ne mora učiniti. On je odbio dati ostavku, rekavši kako to ne može učiniti zbog hrvatskog naroda koji ga je izabrao, ali da će poštovati svaku odluku međunarodne zajednice, pa i smjenu, za koju Paddy Ashdown ima ovlasti.

"Pozivamo Vas da svoje nesumnjive ovlasti iskoristite kako biste Anti Jelaviću omogućili pravično suđenje i obranu sa slobode te da obustavite sve oblike pritisaka na Dragana Čovića i omogućite mu izvršavanje ustavnih ovlasti i odgovornosti u interesu građana BiH", stoji u pismu, u kojem HSK još i izražava nada kako Ashdown "neće biti generator bilo kakve krize u BiH".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙