FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Avaz: Uz Čovića optužen i predsjednik Ustavnog suda BiH

SARAJEVO,1. ožujka 2005.(Hina) - Optužnica protiv hrvatskog članaPredsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića koju je pripremiloTužiteljstvo BiH obuhvatit će još nekoliko utjecajnih osoba međukojima je i predsjednik Ustavnog suda te zemlje Mato Tadić, piše uutorak sarajevski "Dneveni avaz".
SARAJEVO,1. ožujka 2005.(Hina) - Optužnica protiv hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića koju je pripremilo Tužiteljstvo BiH obuhvatit će još nekoliko utjecajnih osoba među kojima je i predsjednik Ustavnog suda te zemlje Mato Tadić, piše u utorak sarajevski "Dneveni avaz".

Pozivajući se na provjerene informacije do kojih je došao, ovaj list navodi da optužnica temeljena na carinskim prijevarama i poreznim utajama povezanim s poslovanjem tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega uz Čovića i Tadića tereti i dva suca Vrhovnog suda Federacije BiH - Danicu Šain i Milana Pavlića.

Mediji su ranije nagađali kako je Tadić primio 100.000 eura mita za zaštitu "Lijanovića" od kaznenog progona. Na popisu optuženih su četvorica braće-suvlasnika širokobriješke tvrtke: Jerko Jozo, Mladen i Slavo te pravnica u njihovu poduzeću Zdenka Šimunović.

Optužnica koju je sačinio međunarodni tužitelj Mats Mattson tretira osumnjičene kao pripadnike "zločinačke organizacije" koja se tereti za organizirani kriminal, ometanje rada pravosuđa, pronevjere u službi, zloporabu položaja i ovlasti, primanje dara i drugih oblika koristi, carinske prijevare, utaju i neplaćanje poreza, krivotvorenje službene isprave i pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela.

Cijela optužnica najvećim dijelom temeljna je na iskazu stanovitog zaštićenog svjedoka koji je dobio imunitet od kaznenog progona, piše Dnevni avaz.

Čović je, prema nalazima tužitelja, bio na vrhu ove piramide s obzirom da je od 1998. do 2000. godine obnašao dužnost ministra financija u Vladi Federacije BiH. Koristeći tu poziciju on je navodno omogućio "Lijanovićima" izbjegavanje plaćanja carine za meso koje su uvozili s obrazloženjem kako će se ono preraditi. Najveći dio tog mesa, prema optužnici, nikada nije prerađen nego je naprosto prodan na tržištu BiH čime su izravno počinjene carinske prijevare.

Država, odnosno Federacija BiH na taj su način oštećene za iznos od 47 milijuna konvertibilnih maraka (oko 23,5 milijuna eura) dok se protupravna korist koju su na ovaj način ostvarili "Lijanovići" procjenjuje na oko 100 milijuna KM (oko 50 milijuna eura).

"Avaz" navodi kako tužitelj Mattson tvrdi da ima dokaze o tome da je Čović za sve ovo dobijao novčanu naknadu pa čak i da je još uvijek na platnom popisu "Lijanovića". Suci Tadić, Šain i Pavlić povezani su ovim slučajem kroz navodne pokušaje ometanja istrage.

Sam Čović je izjavio kako nema službenih informacija o podizanju optužnice no nije isključio takvu mogućnost. On je kazao kako će se odazvati svakom pozivu suda te kako je uvjeren da će dokazati svoju nevinost.

Moguću smjenu s dužnosti u Predsjedništvu BiH nije posebice komentirao kazavši samo kako će nastaviti raditi svoj posao a moguća smjena odvijat će se po zakonom propisanom postupku.

Sukladno Izbornom zakonu BiH, u slučaju smjene ili ostavke nekog od članova Predsjedništva BiH, njegova nasljednika bira se iz sastava Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Propisano je da nasljednik mora biti iz reda istog konstitutivnog naroda.

Bude li Čović doista smijenjen, on će biti već drugi član Predsjedništva BiH u sadašnjem sazivu koji će prije vremena napustio dužnost. Prije njega ostavku je morao podnijeti srpski član Predsjedništva BiH Mirko Šarović koji je bio osumnjičen da je omogućio protuzakonitu trgovinu vojnom opremom s Irakom odnosno režimom Sadama Huseina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙