FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija će nastaviti koristiti mjere Jukosova stila

MOSKVA, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Rusija će nastaviti koristitizakonske mjere poput onih upotrijebljenih u slučaju naftne kompanijeJukos kako bi suzbila izbjegavanje plaćanja poreza iako takvislučajevi štete imidžu zemlje, kazao je u utorak visoki savjetnikKremlja.
MOSKVA, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Rusija će nastaviti koristiti zakonske mjere poput onih upotrijebljenih u slučaju naftne kompanije Jukos kako bi suzbila izbjegavanje plaćanja poreza iako takvi slučajevi štete imidžu zemlje, kazao je u utorak visoki savjetnik Kremlja.

"Nitko ne želi reprizu slučaja Jukos, ali će se takve mjere koristiti i dalje kada su u pitanju porezi čak i ako to negativno utječe na imidž zemlje", izjavio je na novinskoj konferenciji Igor Shuvalov, jedan od najlojalnijih podupiratelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ekonomisti kažu da se investicijska klima u Rusiji dramatično pogoršala od početka napada na Jukos u 2003. kako bi se naplatili neplaćeni porezi. Brojne strane kompanije istaknule se da bi mogle revidirati svoje strategije za Rusiju i dva puta razmisliti prije ulaganja.

Jukos, nekoć jedna od najuspješnijih ruskih kompanija, sada grca pod 27,5 milijardi dolara teškim zahtjevima za naplatu poreza, a oduzeta joj je i najvrednija imovina za proizvodnju nafte.

Bivši čelnik te kompanije Mikhail Hodorkovsky sada je u zatvoru, optužen je za prijevaru i izbjegavanje plaćanja poreza. Iz kompanije ističu da je napad države odmazda zbog političkih aktivnosti njegova bivšeg čelnika. On je suočen je s kaznom zatvora od 10 godina u radnom logoru ukoliko ga osude. Većina dioničara i menadžera Jukosa pobjegla je iz Rusije u SAD, Izrael i Britaniju.

"Svi moraju plaćati porez. Čak i da nije u pitanju Jukos, za utaju poreza morala bi odgovarati neka druga kompanija", kazao je Shuvalov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙