FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Greenspan o mogućem uvođenju poreza na potrošnju

WASHINGTON, 4. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Čelnik američke središnjebanke Fed Alan Greenspan kazao je da bi u sklopu reforme američkogporeznog sustava trebalo razmotriti uvođenje poreza na potrošnju poputeuropskog poreza na dodanu vrijednost (PDV).
WASHINGTON, 4. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Čelnik američke središnje banke Fed Alan Greenspan kazao je da bi u sklopu reforme američkog poreznog sustava trebalo razmotriti uvođenje poreza na potrošnju poput europskog poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Greenspan vjeruje da bi hibridni sustav oporezivanja, kombinacijom poreza na potrošnju i sadašnjeg poreza na dohodak, mogao biti najbolji pristup reformi američkog poreznog zakona.

Čelnik središnje banke kazao je da bi svaka reforma trebala imati za cilj pojednostavljenje poreznog zakona kako bi se olakšalo postupanje u skladu s njim i sustav učinio predvidljivijim za domaćinstva i kompanije.

"Mnogi ekonomisti vjeruju da bi porez na potrošnju bio najbolja opcija iz perspektive promoviranja gospodarskog rasta jer će on vjerojatno potaknuti štednju i stvaranje kapitala", kazao je on. "No, prelazak s trenutnog sustava oporezivanja na porez na potrošnju izaziva niz tranzicijskih pitanja".

Ipak, kaže da bi kombinacija dvaju sustava oporezivanja možda bila najbolji put. Navodi i da će jednostavniji porezni zakon rezultirati "boljim korištenjem resursa", no upozorava da će nastojanja reforme poreznog sustava stvoriti pobjednike i gubitnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙