FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder najavio dvije milijarde eura ulaganja u infrastrukturu

BERLIN, 17. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Njemački kancelar GerhardSchroeder u četvrtak je najavio više milijardi eura težakinfrastrukturni paket kako bi smanjio rekordnu nezaposlenosti u tojzemlji, ali nije ponudio nova rezanja korporativnih poreza kako seuvelike očekivalo.
BERLIN, 17. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder u četvrtak je najavio više milijardi eura težak infrastrukturni paket kako bi smanjio rekordnu nezaposlenosti u toj zemlji, ali nije ponudio nova rezanja korporativnih poreza kako se uvelike očekivalo.

"Najteži je posao ispred nas", izjavio je Schroeder u Bundestagu. Kancelar je kazao da će njegova vlada lijevoga centra uliti dvije milijarde eura u izgradnju željeznica i autocesta.

Najavio je i novi paket izravne pomoći dugoročno nezaposlenima težak 250 milijuna eura.

Budući da se ljevičari iz njegove Socijalno demokratske stranke (SPD) i koalicijski partner Zeleni protive poticanju velikih poduzetnika, Schroeder nije najavio daljnje smanjenje korporativnih poreza koje je trebalo pomoći Njemačkoj da bolje konkurira istočnoeuropskim državama koje su radikalno srezale poreze u proteklim godinama. Umjesto toga, njemački kancelar rekao je da će tijekom godine njemačko Vijeće gospodarskih savjetnika tokom ove godine kompilirati preporuke o korporativnim porezima .

Schroeder će u nastojanju da dobije zeleno svjetlo za glavne nove reforme trebali podršku njemačkih konzervativaca koji su u opoziciji ali koji kontroliraju gornji dom njemačkog parlamenta.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj trenutno je 12,6 posto, a bez posla je ukupno 5,2 milijuna ljudi, najviše od 1933. To najveće europsko gospodarstvo poraslo je lani za 1,6 posto nakon tri godine stagnacije, no ponovno usporava njegov rast, pri čemu ekonomisti procjenjuju ovogodišnji rast od svega 0,6 posto. Vlada se drži svoje ranije projekcije od 1,6 postotnog rasta BDP-a.

Schroederov paket kreiranja novih radnih mjesta ocijenjen je kao posljednje nastojanje za smanjenjem nezaposlenosti prije općih izbora iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙