FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali poduzetnici u Bjelorusiji protiv PDV-a

MINSK, 2. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Nezavisni sindikati u Bjelorusijiorganizirali su prosvjede protiv odluke tamošnje vlade o uvođenjustope poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 18 posto za malepoduzetnike.
MINSK, 2. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Nezavisni sindikati u Bjelorusiji organizirali su prosvjede protiv odluke tamošnje vlade o uvođenju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 18 posto za male poduzetnike.

Više od 5000 prosvjednika okupilo se u utorak središtu glavnog grada Minska. Nosili su transparente s natpisima "Ne dirajte u poduzetnike!" i "Dolje PDV!" a manji su prosvjedni marševi organizirani i u drugim gradovima Bjelorusije. Policija je pratila marševe ali nasilnih incidenata nije bilo.

Demonstracije su označile početak općeg štrajka malih trgovaca koji obično prodaju svoju robu na štandovima na otvorenom, glavnom mjestu za opskrbu većine građana Bjelorusije.

Zbog štrajka će ti štandovi opustjeti pa će se građani naći u nevolji jer je njihov pristup potrošačkoj robi znatno ograničen činjenicom da bjelorusko plansko gospodarstvo proizvodi tek mali broj tražene robe.

Autoritarni bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko upozorio je prošlog mjeseca u nastupima na televiziji da neće popustiti pritisku trgovaca, poručivši im da "potraže posao u tvornicama ako ne žele plaćati PDV".

Sićušna skupina poduzetnika u Bjelorusiji broji oko 95 tisuća poslodavaca koji zapošljavaju radnike, a dodatnih 200 tisuća radi u vlastitoj firmi. Većina zarađuje na uvozu potrošačke robe iz Europe i Rusije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙