FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor za useljeništvo o područjima od posebne državne skrbi

ZAGREB,8. ožujka(Hina) - Odbor za useljeništvo Hrvatskog sabora poduproje danas prijedlog izmjena zakona o brdsko-planinskim te o područjimaod posebne državne skrbi, kojima je cilj omogućiti da dobit od porezana dohodak i poreza na dobit i dalje ostaje u blagajnama općina igradova na tim područjima.
ZAGREB,8. ožujka(Hina) - Odbor za useljeništvo Hrvatskog sabora podupro je danas prijedlog izmjena zakona o brdsko-planinskim te o područjima od posebne državne skrbi, kojima je cilj omogućiti da dobit od poreza na dohodak i poreza na dobit i dalje ostaje u blagajnama općina i gradova na tim područjima.

Zakoni o područjima od posebne državne skrbi te o brdsko-planinskim područjima predviđali su, naime, da je dobit od prikupljenih poreza prihod jedinica lokalne samouprave.

Ta je mjera uvedena 2000., a trebala je važiti do kraja prošle godine, do kada se procjenjivalo da će trajati oporavak općina i gradova na slabo razvijenim područjima.

Kako gospodarstvo i infrastruktura u tim općinama i gradovima i dalje uvelike zaostaje za drugim hrvatskim krajevima, Vlada predlaže da se mjera primjenjuje do daljnjega, što su članovi Odbora pozdravili, ocjenjujući da će takvo rješenje olakšati život mnogim useljenicima.

Na sjednici Odbora bio je i predsjednik Zajednice udruga useljenika iz BiH i Vojvodine Tomo Aračić, koji je upozorio da je 31. prosinca prestala važiti i odluka po kojoj je umirovljenicima koji su mirovine zaradili u drugim republikama bivše SFRJ isplaćivan dodatak do visine najniže mirovine u RH.

Po Aračićevim riječima, ti su umirovljenici u prva tri mjeseca ove godine ostali bez dodatka, pa su primali znatno niže mirovine, od kojih je, upozorava, u Hrvatskoj nemoguće živjeti.

Predsjednica Odbora Zdenka Babić Petričević kazala je kako će se o tom slučaju raspitati u Vladi.

Odbor je, na Aračićevu molbu, odlučio u ponedjeljak posjetiti prognaničko naselje u Pisarovini, u kojem, po Aračićevim riječima, prognanici žive getoizirani, u nehumanim uvjetima.

Podsjetivši da je Državna agencija za promet nekretnina (APN) objavila da je do sada otkupila 7531 kuću, Aračić je kazao kako mu je nejasno kome su te kuće dodijeljene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙