FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD kritizira kineski zakon protiv otcjepljenja Tajvana

WASHINGTON, 14. ožujka 2005.(Hina) - Bijela kuća je u ponedjeljakkritizirala kineski zakon koji odobrava uporabu sile ukoliko Tajvankrene prema formalnoj neovisnosti nazvavši ga "nesretnim" i upozorilada može povećati napetosti u regiji.
WASHINGTON, 14. ožujka 2005.(Hina) - Bijela kuća je u ponedjeljak kritizirala kineski zakon koji odobrava uporabu sile ukoliko Tajvan krene prema formalnoj neovisnosti nazvavši ga "nesretnim" i upozorila da može povećati napetosti u regiji.

"Usvajanje antisecesionističkog zakona smatramo nesretnim. To ne služi miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

"Mislimo da se to protivi skorašnjem napretku u odnosima preko tjesnaca", kazao je on.

Svekineski narodni kongres usvojio je u ponedjeljak zakon kojim se stvara pravna osnova za uporabu sile ukoliko Tajvan krene prema formalnoj neovisnosti, unatoč pozivima Sjedinjenih Država na suzdržanost.

McClellan je ponovio da se Sjedinjene Države zalažu za politiku "jedne Kine" i protive formalnoj neovisnosti Tajvana. On je, međutim, kazao da se SAD protivi pokušajima da se budućnost Tajvana odredi "bilo kojim drugim osim mirnim sredstvima".

"Mi se protivimo bilo kakvom pokušaju da se jednostrano promijeni status quo. Ne želimo vidjeti jednostrane pokušaje koji bi povećali napetosti u regiji", rekao je McClellan.

Sjedinjene Države, koje imaju obvezu pomoći obrani Tajvana u slučaju izbijanja rata, kritizirale su i Kinu i Tajvan zbog zaoštravanja retorike.

"Rekli smo objema stranama da nije od koristi poduzimati jednostrane mjere koje podižu napetosti preko tjesnaca", rekla je u nedjelju američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Očekuje se da će Rice o novom zakonu razgovarati tijekom jednotjednog posjeta azijskim zemljama na kojem će posjetiti i Kinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙