FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I dalje se ne zna hoće li Papa govoriti na Uskrs

RIM, 26. ožujka 2005. (Hina) - Hoće li Ivan Pavao II. izgovoriti svojuuskrsnu poruku i blagoslov Urbi et Orbi (Gradu i Svijetu) ili će toučiniti u njegovo ime državni tajnik Svete Stolice kardinal AngeloSodano, koji će u Papino ime predvoditi i jutarnju misu, i u subotu jejoš nepoznato.
RIM, 26. ožujka 2005. (Hina) - Hoće li Ivan Pavao II. izgovoriti svoju uskrsnu poruku i blagoslov Urbi et Orbi (Gradu i Svijetu) ili će to učiniti u njegovo ime državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano, koji će u Papino ime predvoditi i jutarnju misu, i u subotu je još nepoznato.

Premda se dakle ni na Veliku subotu još ne može prognozirati da li će Papa na Uskrs u podne izreći blagoslov, ipak se s velikom sigurnošću može kazati da neće čestitati Uskrs na svim jezicima kao prijašnjih godina. Neizvjesnost oko Papinog blagoslova razriješit će se tek na sam Uskrs, kad se bude vidjelo da li i kako Papa može govoriti.

Ivanu Pavlu II. je 24. veljače, nakon respiratorne krize, u bolnici Gemelli načinjena traheotomija i u grlu, ispod Adamove jabučice postavljena mu je cjevčica kako bi lakše disao. Otkad se 13. veljače vratio iz bolnice u Vatikan, više nije prozborio.

Očekivalo se da bi u petak navečer, tijekom Križnoga puta, Papa mogao izgovoriti svoju poruku ili barem pozdrav, ali je ostao u šutnji. Sjedio je u kapeli pokraj svog apartmana u Vatikanu i promatrao Križni put. Tu sliku su mogli vidjeti na velikim ekranima i vjernici pokraj Koloseuma. Televizijske kamere u kapeli snimale su Papu samo s leđa, tako da mu se nije moglo vidjeti lice. Papa nije ništa rekao, samo je tijekom 14. postaje, polaganje Kristova tjela, držao u rukama križ.

Hoće li doći do smjena na vrhu Vatikana o kojima se govorilo proteklih dana i hoće li Papa uskoro imenovati nove kardinale, pitanja su na koje list Corriere della Sera od subote odgovara negativno, premda priznaje da je takvih glasina bilo proteklih dana.

"U Vatikanu Pape koji ne govori ništa se ne smije pomaknuti i sve se treba vidjeti. Ne smije doći do smjena u hijerarhiji kurije, pa čak niti do pokušaja pomicanja i svaki od opunomoćenih kardinala mora ostati vidljiv", piše Corriere della Sera o pravilima koja su u posljednja dva mjeseca zavladala u Crkvi.

Jedna od pretpostavki o kojoj se govori, jest da će kardinala Angela Sodana, odmah nakon uskrsnih blagdana na dužnosti državnog tajnika Svete Stolice zamijeniti kardinal Giovanni Battista Re, pročelnik Kongregacije za biskupe, koji je na Veliki četvrtak predvodio misu svetih ulja u bazilici svetog Petra. Navodno bi Papa, odmah poslije Uskrsa, trebao prihvatiti ostavku Sodana, koji ju je podnio prije dvije godine pošto je navršio 75 godina, te na njegovo mjesto imenovati kardinala Rea koji je u siječnju navršio 71 godinu. Sodano je, inače, naslijedio kardinala Agostina Casarolija koncem 1990. i sada bi nakon više od 14 godina napustio dužnost državnog tajnika. Njegova je među najdužim službama od 52 državna tajnika, koliko ih je bilo od 1644. godine kada se ta dužnost uvela do danas.

"Pretpostavlja se da bi takva smjena mogla utjecati na buduću konklavu, jer bi se unaprijed odredio državni tajnik koji bi bio relativno dugovječniji i koji bi se mogao slagati s Papom, po mogućnosti ne Talijanom. Raspravlja se i o mogućem skorom koncistoriju za imenovanje novih kardinala", piše Corriere della Sera i nastavlja kako se "sa sigurnošću može ustvrditi da neće doći do zamjene Sodana kardinalom Reom i da je koncistorij nevjerojatan dok Papa bude ovako slabog zdravstvenog stanja kakvog je sada. Nesigurnost glede sudbine Ivana Pavla II. ne preporuča promjene".

Zadržavanje stasusa quo jedina je stvar koju mogu svi podržati u takvim situacijama. Prema tome, dok se Papa ne oporavi ne bi trebalo biti smjena na vrhu Vatikana niti će se imenovati novi kardinali, zaključuje list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙