FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Križni put bez Pape

RIM, 26. ožujka 2005. (Hina) - Prvi puta u 26 godina njegovapontifikata Ivan Pavao II. zbog bolesti nije na Veliki petaksudjelovao u Križnome putu kod Coloseuma u Rimu zbog bolesti.
RIM, 26. ožujka 2005. (Hina) - Prvi puta u 26 godina njegova pontifikata Ivan Pavao II. zbog bolesti nije na Veliki petak sudjelovao u Križnome putu kod Coloseuma u Rimu zbog bolesti.

Papin rimski vikar kardinal Camillo Ruini pročitao je najprije poruku Ivana Pavla II., koji je kazao da je duhovno sa svima kod Coloseuma, dok su televizijske kamere istodobno na velike ekrane prenosile snimke iz Papine kapele u Vatikanu gdje se vidjelo Papu kako na televiziji gleda prijenos iz Coloseuma.

Televizijskim su putem bili povezani Križni put kod Coloseuma i Papina kapela, gdje je Ivan Pavao II. pratio što se događa kod Coloseuma.

Papa, kojemu je 24. veljače u bolnici Gemelli načinjena traheotomija, zatražio je od organizacije Križnoga puta da do posljednjeg trenutka ostane otvorena mogućnost njegova sudjelovanja, ali liječnici su odlučili da njihov pacijent, Ivan Pavao II., mora odustati od odlaska do Coloseuma.

Duhom sam s vama, poručio je Papa svima koji su se večeras okupili oko Coloseuma u obredu Križnoga puta i svima koji pokraj malih ekrana diljem svijeta prate taj događaj.

"Predragi braćo i sestre, duhom sam s vama kod Coloseuma, mjesta koje u meni budi toliko sjećanja i emocija", poručio je Papa, te je kazao kako je blizu onih koji "u ovom trenutku pate. Molim za svakoga od njih".

Kardinal Ruini nosio je križ prve dvije postaje, te na posljednjoj, a križ je nosila i jedna albanska obitelj imigranata. Kardinal Joseph Ratzinger, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, napisao je meditacije na 14 postaja. Tema vodilja bila je: "Ako zrno pšenice ne umre, ostane samo. Ako, međutim, umre, proizvede mnogo ploda". Ratzinger je napisao da postoji opasnost od upadanja čovjeka u novo poganstvo te da je udaljavanje od Boga prisutno i "u Crkvi, gdje ima i prljavština, oholosti i samodovoljnosti".

Dok je kardinal Ruini nosio križ do posljednje, 14. postaje, polaganja Isusa u grob, Papa je držao u rukama raspelo i tako se još više približio događanju kraj Coloseuma, još bliže onima koji pate, još bliže svima.

Križni put kod Coloseuma pratilo je 54 televizijskih postaja iz 39 zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙