FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovas: Križni put sjećanja

LOVAS,25. ožujka 2005.(Hina) - U povratničkom mjestu Lovasu u hrvatskomPodunavlju danas na Veliki petak molio se Križni put sjećanja na 84žrtve stradale u srpskoj agresiji na to mjesto 1991. godine.
LOVAS,25. ožujka 2005.(Hina) - U povratničkom mjestu Lovasu u hrvatskom Podunavlju danas na Veliki petak molio se Križni put sjećanja na 84 žrtve stradale u srpskoj agresiji na to mjesto 1991. godine.

Prva postaja križnoga puta bio je križ u nekadašnjem minskom polju na ulazu u Lovas.

Sudionici križnoga puta prisjetili su se na tom mjestu 18. listopada 1991., kada je nakon okupacije Lovasa u čišćenje minskog polja svojim tijelima natjeran 51 Hrvat.

Pri prolazu kroz minsko polje poginuo je 21 Lovaščanin, a ranjeno ih je 14.

Postaje križnoga puta bile su i druga mjesta na kojima su u Lovasu tijekom srpske agresije i okupacije stradavali Lovaščani.

Križni put završio je na mjesnom groblju kod spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice iz koje je 1997. ekshumirano 68 žrtava.

U srpskoj agresiji iz Lovasa je protjerana 1341 osoba. U potpunosti je uništena 261 obiteljska kuća, katolička crkva je spaljena i srušena, a gospodarski i infrastrukturni objekti uništeni.

Na popisu zatočenih i nestalih nalaze se još tri mještana Lovasa.

Prema riječima načelnika općine Lovas Željka Cirbe, do danas se u Lovas vratilo oko 90 posto prognanika, a obnova je pri samom kraju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙