FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 26. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 4.30sati.
ZAGREB, 26. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 4.30 sati.

RIM - Prvi puta u 26 godina njegova pontifikata Ivan Pavao II. zbog bolesti nije na Veliki petak sudjelovao u Križnome putu kod Coloseuma u Rimu zbog bolesti. Papin rimski vikar kardinal Camillo Ruini pročitao je najprije poruku Ivana Pavla II., koji je kazao da je duhovno sa svima kod Coloseuma, dok su televizijske kamere istodobno na velike ekrane prenosile snimke iz Papine kapele u Vatikanu gdje se vidjelo Papu kako na televiziji gleda prijenos iz Coloseuma. Televizijskim su putem bili povezani Križni put kod Coloseuma i Papina kapela, gdje je Ivan Pavao II. pratio što se događa kod Coloseuma. Papa, kojemu je 24. veljače u bolnici Gemelli načinjena traheotomija, zatražio je od organizacije Križnoga puta da do posljednjeg trenutka ostane otvorena mogućnost njegova sudjelovanja, ali liječnici su odlučili da njihov pacijent, Ivan Pavao II., mora odustati od odlaska do Coloseuma. Dok je kardinal Ruini nosio križ do posljednje, 14. postaje, polaganja Isusa u grob, Papa je držao u rukama raspelo i tako se još više približio događanju kraj Coloseuma, još bliže onima koji pate, još bliže svima.

Križni put kod Coloseuma pratilo je 54 televizijskih postaja iz 39 zemalja.

BRUXELLES - Američki neo-konzervativni kandidat za predsjednika Svjetske banke Paul Wolfowitz susret će se s Europljanima prije 31. ožujka, doznaje se od izvora bliskog luksemburškom predsjedništvu EU.

"Mogu potvrditi održavanje susreta s europskim guvernerima Banke prije 31. ožujka", izjavio je taj izvor koji nije mogao navesti "ni datum ni točno mjesto sastanka.

Većinu od 25 zemalja članica Europske unije predstavljaju u vijeću guvernera Svjetske banke njihovi ministri financija. Samo pet zemalja ne poštuju to pravilo: Njemačku, Veliku Britaniju i Dansku predstavljaju njihovi ministri za razvoj, a Italiju i Poljsku guverneri njihovih Središnjih banaka. Unatoč njihovoj suzdržanosti prema Wolfowitzu, čini se da su se Europljani pomirili s imenovanjem sadašnjeg zamjenika američkog ministra obrane i jednog od tvoraca rata u Iraku.

NEW DELHI - Indija je razočarana zbog odluke Washingtona da proda borbene zrakoplove F-16 Pakistanu, ocjenivši da bi ona mogla imati "negativne posljedice na sigurnost Indije. Američki predsjednik George W. Bush obavijestio je indijskoga premijera Manmohana Singha o toj odluci u telefonskom razgovoru, rekao je njegov glasnogovornik.

"Premijera je večeras nazvao američki predsjednik", rekao je glasnogovornik Sanjaya Baru. "Premijer je izrazio veliko razočaranje Indije zbog te odluke koja bi mogla imati negativne posljedice za sigurnost Indije", dodao je.

Glasnogovornik indijskoga ministarstva vanjskih poslova Navtej Sarna rekao je novinarima da je američka vlada odobrila sudjelovanje američkih tvrtki u prodaji zrakoplova F-16 Indiji. U bliskoj budućnosti Indija očekuje američko izaslanstvo s kojim će razgovarati o tom pitanju, dodao je.

LOS ANGELES - Condoleezza Rice kritizirala je u petak planove izraelskog širenja jednog židovskog naselja na Zapadnoj obali, ocijenivši da se oni protive američkoj volji i mogli bi ugroziti napore izraelsko-palestinskog mira.

"Prenijeli smo Izraelcima našu zabrinutost" tijekom diplomatskih sastanaka, rekla je američka državna tajnica u interviewu za Los Angeles Times, podsjećajući na plan gradnje 3.500 stanova blizu Jeruzalema.

"Izraelska objašnjenja ne donose zadovoljavajući odgovor", rekla je Rice. "Zabrinjava što je to naselje blizu Jeruzalema", naglasila je.

Plan proširenja židovskih naselja na Zapadnoj obali mogao bi zadati udarac "krhkom" procesu izraelsko-palestinskog mira, dodala je Rice. Sjedinjene Države očekuju da "Izrael pazi na sve" što bi moglo ugroziti ishod pregovora, posebice naseljavanja, nove zakone i sigurnosne zidove koje je Izrael podigao na Zapadnoj obali.

U petak je američki veleposlanik u Izraelu Dan Kurtzer najavio da njegova zemlja podržava zadržavanje naselja na Zapadnoj obali.

LONDON - Gotovo četiri puta više žena nego muškaraca među žrtvama je razornog tsunamija u Indijskom oceanu, pokazuje britanska studija objavljena u subotu. Istraživanje britanske humanitarne udruge Oxfam razlog tomu vidi u činjenici da je puno više žena u obalnim područjima ostajalo doma uz djecu dok su im muževi ribarili, ili stoga što su muškarci mogli lakše plivati ili popeti se na palmina stabla bježeći pred golemim valovima.

"U nekim selima čak je 80 posto stradalih žena", izjavila je direktorica Oxfama Becky Buell.

Po njezinim riječima, taj bi nesrazmjer mogao dovesti do velikih problema u nadolazećim godinama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙