FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirgistan: Parlament odredio privremenog predsjednika i vladu

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Članovi kirgistanskog parlamentana izvanrednoj sjednici u Biškeku izabrali su Išenbaja Kadirbekova zanovog predsjednika parlamenta, koji će privremeno obnašati i funkcijupredsjednika države, javio je AFP, pozivajući se na parlamentarneizvore.
ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Članovi kirgistanskog parlamenta na izvanrednoj sjednici u Biškeku izabrali su Išenbaja Kadirbekova za novog predsjednika parlamenta, koji će privremeno obnašati i funkciju predsjednika države, javio je AFP, pozivajući se na parlamentarne izvore.

Kadirbekov će obnašati funkciju predsjednika države zbog bijega Askara Akajeva i ostavke premijera Nikolaja Tanajeva, sukladno kirgistanskom ustavu, rekao je jedan zastupnik.

Parlament je također zadužio "narodno koordinacijsko vijeće" pod vodstvom jednog od najvećih vođa oporbe Kurmanbeka Bakijeva da privremeno osiguraju funkcioniranje privremene vlade.

"Odlučili smo od koordinacijskog vijeća oporbenih snaga zatražiti da do 10 sati ujutro u petak predlože kandidate za novu kirgistansku vladu", prenio je Reuters izjavu dosadašnjeg predsjednika parlamenta Abdiganija Erkebajeva u pauzi zasjedanja parlamenta.

Istodobno su zastupnici nekadašnjeg ravnatelja sigurnosnih službi i oporbenog čelnika Feliksa Kulova zadužili da privremeno preuzme upravljanje sigurnosnim snagama zemlje.

Vođu oporbene stranke Ar-Namis Kulova se smatra osobom koja će znati ujediniti razjedinjenu kirgisku oporbu, kojoj je glavni zajednički nazivnik želja za okončanjem režima predsjednika Akajeva.

Na političku se scenu, ionako maksimalno užarenu, vratio u četvrtak na krajnje dramatičan način - njegovi su ga pristalice oslobodili iz zatvora , a on se narodu obratio preko televizije samo sat vremena poslije toga.

U zatvoru je proveo proteklih pet godina pod optužbom za "korumpiranost", što je bio univerzalni paravan za zatvaranje političkih protivnika.

Zastupnici su također bivšem doministru unutarnjih poslova Abdilu Surančijevu, prenosi AFP, povjerili privremeno vođenje ministarstva unutarnjih poslova.

Predsjednik Askar Akajev, protiv kojeg je ustala oporba, u četvrtak se nije pojavio u javnosti i prema neslužbenim informacijama više nije u zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙