FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas nastavlja raspravu o Vladinu prijedlogu da se osnuje devet novih općina. Izmjenama Zakona o područjima županija, gradova i općina osnovale bi se općine Lopar, Podvinje, Vrsi, općina Vinodolska, Funtana, Tribunj, Štitar, Tar Vabriga i Budrovac. Sabor je o toj temi počeo raspravljati u petak. Zastupnici će raspraviti i izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi slijedom kojih bi status velikih gradova dobilo njih 22 - uz sva županijska središta taj bi status pripao i Puli i Velikoj Gorici koji imaju više od 40 tisuća stanovnika. Sabor će zasjedati danas i sutra, nakon čega će, zbog uskrsnih blagdana, uzeti stanku do iduće srijede. Svoju bi 13. sjednicu trebao završiti prvog dana travnja, a do tada bi se pred zastupnicima trebalo naći još 30-ak točaka.

SPLIT - Hrvatske autoceste (HAC) potpisale su s domaćim građevinskim konzorcijem jučer u Splitu Ugovor o građenju dijela autoceste, od Dugopolja do Ploča, ukupne duljine 97 kilometara, na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik. Na javnom natječaju za tri poddionice između Splita odnosno Dugopolja i Ploča najpovoljniju ponudu dala je poslovna udruga domaćih tvrtki u kojoj su Konstruktor inženjering, Viadukt, Hidroelektra Niskogradnja, Ceste Varaždin, Zagorje Tehnobeton, Strabag Zagreb, Osijek Koteks i Ingra, sa ukupnom cijenom od 4,99 milijardi kuna.

ZAGREB - Neprihvatljiv i nedorađen, neke su od ocjena što su ih o konačnom prijedlogu zakona o GMO-u, jučer izrekle razne udruge i vanjski članovi saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo, tražeći da se odgodi njegovo donošenje. Upozoreno je da se učinci GMO-a još se ne znaju, no da se zakon donosi za budućnost, pa je na Saboru ogromna odgovornost. Genetičar Marijan Jošt kazao je kako EU prihvaća da je GMO potencijalni rizik za zdravlje, dodavši kako je GMO sjeme skuplje, usjevi ne rode više, a plasman takvih proizvoda je otežan. "Ništa nas ne obvezuje da prihvatimo GMO, čak i ako se utvrdi da nisu štetni", rekao je Goran Grgec iz zagrebačkog Hrvatskog bioetičkog društva i predložio da se o svemu odluči referendumom. Udruge upozoravaju da se u EU različito određuju prema GMO-u, pa su, tako, Austrija, Italija, Slovenija striktno protiv GMO-a. Ivo Lončar (NZ) tvrdi da hrvatski građani, preko prekomjernog uvoza, već 15 godina jedu GMO hranu, unatoč činjenici da Hrvatska spada u ekološki najčišće zemlje.

VUKOVAR - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković izjavio je jučer u Vukovaru kako su programi koje je Ministarstvo pokrenulo u poljoprivredi prošle godine u ovoj godini počeli davati prve rezultate. "U siječnju 2005. izvoz se povećao čak 40 posto u usporedbi s istim razdobljem 2004., a plan je Ministarstva da 2005. pokrivenost uvoza izvozom bude 70 posto naspram 51 posto 2004.", rekao je ministar Čobanković. Također je izrazio uvjerenje kako će Hrvatska do ulaska u Europsku uniju završiti započet preustroj poljoprivrede. "Hrvatska je poljoprivreda u znatno boljem položaju nego je bila poljoprivreda dijela zemalja koje su zadnje ušle u EU", ocijenio je Čobanković. "U usporedbi s nekima od tih zemalja hrvatska je poljoprivreda znatno bolje institucionalizirana, a i hrvatske su potpore i poticaji znatno viši nego u najvećem broju zemalja pristupnica", dodao je.

ZAGREB - Prvo tiskano izvješće Agencije za zaštitu okoliša "More, priobalje, ribarstvo i marikultura 1996.-2003." koje je jučer predstavljeno u Zagrebu pokazuje da je hrvatsko more u jako dobrom stanju. "Problemi koji se pojavljuju nisu izuzetak za naše more. Nastali su uslijed povećanog pritiska na more - zbog turizma, lokalnog stanovništva u većim gradovima, ispuštanja otpadnih voda, ispiranja s poljoprivrednih površina", rekla je predstavljajući Izvješće, Anica Juren iz Agencije za zaštitu okoliša. Predstavljanje je upriličeno u povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka. U Izvješću su označene i tzv. "vruće točke Jadrana", gdje bi svakako trebalo poduzeti zaštitne mjere. U svakoj županiji je jedno do dva takva mjesta no, navela je, situacija nije kritična. To su uglavnom zatvorena područja, gdje je cirkuliranje mora i struja malo, a postoji veći pritisak stanovništva, pa u ljetnim mjesecima dolazi do cvjetanja mora i nekih drugih pokazatelja. Izvješćem "More, priobalje, ribarstvo i marikultura 1996.-2003." Agencija za zaštitu okoliša namjerava Vladi i Hrvatskom saboru osigurati informacije potrebne za djelotvorno provođenje politike zaštite okoliša.

ZAGREB - Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na jučerašnjoj je redovitoj sjednici, pod predsjedanjem nadbiskupa zagrebačkog i predsjednika HBK, kardinala Josipa Bozanića, razgovaralo o pripremama programa proljetnoga plenarnog zasjedanja HBK, koje će se održati u Zagrebu od 5. do 7. travnja. Kako je istaknuto, glavna tema proljetnoga plenarnog zasjedanja HBK bit će posvećena pastoralnim zadaćama mjesnih Crkava u Godini euharistije. Uz ostalo bit će govora i o crkvenim sredstvima društvenog priopćavanja, o pravnoj osobnosti vjerničkih društava, o programima tijela HBK te drugim aktualnim temama Crkve u Hrvatskoj.

ZAGREB - U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sinoć je otvorena izložba "Crkva hrvatskih mučenika na Udbini - arhitektonsko-urbanistička rješenja". "Nijedan naraštaj do danas još nije ostavio znamen zahvalnosti onima koji su darovali svoje živote za dobro drugih na Krbavskom polju", naglasio je na otvaranju izložbe biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović. Napomenuo je kako je na "Krbavskom polju u bitci protiv Turaka godine 1493. za život Hrvatske ostavilo svoje živote deset tisuća branitelja". Na natječaj za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini prijavilo se 48 umjetničkih skupina, s više od 300 arhitekata, a ocjenjivački sud je od pristiglih izabrao četiri rada. Nakon ponovne dorade prva četiri rada, prvo mjesto - po ocjeni suda - pripalo je zadarskom arhitektu Nikoli Bašiću, izvijestio je mons. Bogović. Ocjenjujući prvonagrađeno arhitektonsko-urbanistička rješenje buduće Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, profesor sa zagrebačkoga Arhitektonskog fakulteta Nenad Fabijanić kazao je kako je taj "Bašićev rad jedan novi početak za hrvatsku arhitekturu".

PETRINJA - U Petrinji su jučer popodne hitcima iz vatrenog oružja na tri mjesta ubijene tri žene srednjih godina, a muškarac za kojega se sumnja da je počinio ubojstva večeras se predao u petrinjsku Policijsku postaju i nad njim se provodi kriminalistička obradba, priopćio je sinoć glasnogovornik i načelnik Ureda načelnika sisačko-moslavačke Policijske uprave Zvonko Smernić. Jedna od ubijenih žena bila je, kako osnovano sumnja policija po dosadašnjim podatcima, njegova supruga, a sada se utvrđuju moguće veze počinitelja s ostalim dvjema ubijenim ženama. O pojedinostima triju ubojstava u Petrinji Policijska uprava sisačko-moslavačka će izvijestiti sutra prijepodne na izvanrednoj konferenciji za novinstvo.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) priopćio je da će danas početi isplata dječjeg doplatka za veljaču. Doplatak će primiti 250.680 korisnika za 473.569 djece, a za isplatu treba 125 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙