FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Birokracija koči uporabu GMO-a u Rusiji

MOSKVA, 28. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Birokracija i agresivnemedijske kampanje protiv genetski modificiranih proizvoda (GMO)onemogućit će Rusiji i u bliskoj budućnosti ulazak u skupinu zemaljakoje uzgajaju GMO usjeve, smatraju proizvođači i znanstvenici.
MOSKVA, 28. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Birokracija i agresivne medijske kampanje protiv genetski modificiranih proizvoda (GMO) onemogućit će Rusiji i u bliskoj budućnosti ulazak u skupinu zemalja koje uzgajaju GMO usjeve, smatraju proizvođači i znanstvenici.

Rusija trenutno ne proizvodi GMO na komercijalnoj osnovi, iako njezini znanstvenici već godinama provode eksperimente s genetski modificiranom stokom i biljkama.

Zakonska regulativa omogućava uvoz GMO-a uz posebne dozvole. Dosad su takve dozvole izdane za 18 genetički modificiranih sastojaka za proizvodnju hrane za ljudsku potrošnju i 55 sastojaka za stočnu hranu.

"Ne postoji zakonska zabrana za proizvodnju genetički modificiranih usjeva, no svi pokušaji započinjanja njihova uzgoja propali su, budući da postojeća shema registracije takvo što čini praktično nemogućim", kazao je Konstantin Skryabin, direktor Biološko inženjerskog centra pri Ruskoj akademiji znanosti.

Naveo je primjer dovršenog testiranja krumpira otpornog na bolesti koje uzrokuju nametnici, no za koji taj centar nije mogao prikupiti potrebne dozvole za registraciju jer birokrati stalno postavljaju nove zahtjeve.

Po podacima ISAAA, skupine koja uz potporu industrije zagovara primjenu biotehnologije u borbi protiv gladi, lani je 8,25 milijuna poljoprivrednika u 17 država bilo uključeno u uzgoj GMO usjeva na 81 milijun hektara zemljišta.

U Rusiji svi proizvodi koji sadrže više od 0,9 posto GMO-a moraju imati posebne oznake iako protivnici GMO-a tvrde da se ta pravila ne poštuju baš uvijek.

Arkady Zlochevsky, čelnik snažnog lobija proizvođača žitarica Russian Grain Uniona, smatra da će Rusija jednoga dana prihvatiti GMO tehnologiju. "To je samo pitanje vremena. Poljoprivredni sektor vrlo je konzervativan, revolucije su u njemu vrlo rijetke. Kada se prošla revolucija dogodila dolaskom traktora, seljaci su ih dočekali s vilama", podsjetio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙