FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirgistan: Vođa prosvjeda bivši premijer koji je promijenio stranu

BIŠKEK, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kirgiski oporbeni čelnikKurmanbek Bakijev koji vodi prosvjednike što su zauzeli vladinezgrade, bivši je premijer koji je, da ironija bude veća, za svojevladavine slao vojsku na prosvjednike.
BIŠKEK, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kirgiski oporbeni čelnik Kurmanbek Bakijev koji vodi prosvjednike što su zauzeli vladine zgrade, bivši je premijer koji je, da ironija bude veća, za svoje vladavine slao vojsku na prosvjednike.

Taj 56-godišnjak koji je bio i guverner bogate pokrajine Chui, rekao je u četvrtak da će oporba održati nove izbore kako bi smijenila predsjednika Askara Akajeva koji je nestao kad su prosvjednici upali u njegov ured.

"Uspostavit ćemo red. Nećemo dopustiti pljačkanje. Održat ćemo vlastite izbore i početi svoju vladavinu", objavio je prosvjednicima.

Svi su oporbeni čelnici nekadašnji članovi vlade predsjednika Askara Akajeva, javlja agencija dpa.

Bakijeva smatraju "moćnikom" južnoga Kirgistana u kojem je utjecajna uzbečka manjina. Na sjeveru nema veću podršku, a smatraju ga najbogatijim čovjekom juga zemlje.

Felix Kulov (56), nekoć popularan oporbeni političar godine je proveo u zatvoru. Navodno je dok je bio ministar nacionalne sigurnosti krivotvorio dokumente. On je još popularan u Biškeku.

Muratbek Ilmanalijev (49) bio je od 1997. do 2002. ministar vanjskih poslova, a smatraju ga liberalom u podijeljenoj oporbi. On je rođen u Biškeku i cijenjen je stručnjak za Kinu.

Rosa Otunbajeva (54) čelnica je pokreta "Domovina", a smatraju je opobenom političarkom ograničena utjecaja. Ona je za Akajeva bila ministrica vanjskih poslova od 1994. do 1997., a ove veljače nije joj bila dopuštena kandidatura na parlamentarnim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙