FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od inflacije pritisnuo raspoloženje na Wall Streetu

NEW YORK, 10. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkimburzama u srijedu su zabilježile gubitke budući su rastuće cijenenafte potpirile brige ulagača oko inflacije i s tim u vezi ubrzanogpodizanja američkih kamatnih stopa.
NEW YORK, 10. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkim burzama u srijedu su zabilježile gubitke budući su rastuće cijene nafte potpirile brige ulagača oko inflacije i s tim u vezi ubrzanog podizanja američkih kamatnih stopa.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je gotovo jedan posto, na 10.805 bodova, izgubivši na vrijednosti treći dan uzastopno. Tehnološki Nasdaq pretrpio je gubitak od 0,6 posto pa iznosi 2.061 bod.

Analitičari ističu da ulagači postaju sve uplašeniji zbog visokih cijena nafte i ostalih cijena roba koje bi mogle potaknuti jačanje inflacije. Cijena barela sirove nafte na američkom tržištu premašila je u jednom trenutku i 55 dolara, a na zatvaranju je iznosila 54,77 dolara, najviše u zadnjih četiri i pol mjeseca.

Ubrzanje inflacije moglo bi nagnati središnju banku Fed da podiže kratkoročne kamatne stope i brže nego se na tržištu očekivalo. To je ujedno potaknulo ulaganja na tržištu obveznica, podigavši njihov prinos na najvišu razinu u zadnjih sedam mjeseci.

Dionice posebno senzitivne na visoke cijene nafte poput industrijskih konglomerata i logističkih kompanija, zabilježile su najveće gubitke. Oslabile su i dionice osjetljive na izmjene kamatnih stopa, poput financijskih i građevinskih kompanija. Dionica Citigroupa tako je potonula 1,2 posto, kao i Banc of America.

"Na površini se čini da smo suočeni s razdobljem porasta kamatnih stopa, što zaista pritišće tržište dionica", kazao je Todd Clark, čelnik trgovine pri Wells Fargo Securitiesu.

I na europskim burzama cijene dionica su oslabile kako su se ulagači okrenuli tržištima državnih obveznica koja obećavaju veći prinos u razdoblju zaoštravanja monetarne politike. Londonski Ftse indeks spustio se 0,3 posto, na 4.996 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,5 posto, na 4.375 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙