FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordne cijene nafte i loše vijesti iz GM-a pritisnule američke burze

NEW YORK, 17. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Rekordne cijene nafte teupozorenje General Motorsa da će mu ovogodišnja dobit biti i 80 postoniža od ranije procijenjene srušila je američke burzovne indekse usrijedu na najnižu razinu u proteklih nekoliko tjedna.
NEW YORK, 17. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Rekordne cijene nafte te upozorenje General Motorsa da će mu ovogodišnja dobit biti i 80 posto niža od ranije procijenjene srušila je američke burzovne indekse u srijedu na najnižu razinu u proteklih nekoliko tjedna.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je za više od jedan posto, na 10.633 boda, najniže u tri zadnja tjedna. Tehnološki Nasdaq oslabio je za 0,9 posto, na 2.015 bodova, najniže u proteklih sedam tjedana.

Najveći svjetski proizvođač vozila General Motors snizio je svoje procjene ovogodišnjih poslovnih rezultata uslijed pada prodaje vozila na sjevernoameričkom tržištu. Njegove dionice spustile su se za čak 14 posto, na najnižu razinu od listopada 1992. To je potaknulo korekciju cijena i ostalih dionica u tome sektoru, pri čemu je dionica Forda pojeftinila 2,6 posto.

Još više tržište je oneraspoložio skok cijena barela nafte na američkom tržištu na rekordnih 56,5 dolara. Visoki energetski troškovi pritišću cijene dionica jer narušavaju korporativne zarade i ograničavaju osobnu potrošnju koja potiče rast američkog gospodarstva.

Na udaru su se tako našle dionice kemijskih kompanija, koje uvelike koriste naftu. Dionica Dow Chemicala spustila se 3,4 posto, a DuPonta 2,6 posto. I ostale dionice industrijskih konglomerata bile su zahvaćene korekcijom, pri čemu je dionica zrakoplovnog konzorcija Boeinga potonula gotovo tri posto.

"Dan je počeo vrlo loše s rekordnim cijenama nafte i snižavanjem procjena poslovanja General Motorsa. A ulagači su ionako bili vrlo nervozni, tako da su cijene dionica znatno pale. U fazi korekcije tržište dionica nalazi se već šest dana, a najnovije vijesti samo su olakšale prodaje", ocijenio je raspoloženje na tržištu strateg AG Edwardsa, Al Goldam.

Na europskim burzama cijene dionica potonule su na najnižu razinu u zadnjih šest tjedana pod utjecajem loših vijesti s američkih burzi. Londonski Ftse indeks potonuo je 1,3 posto, na 4.937 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 1,8 posto na 4.309 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙