FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena dionica proizvođača čipova pritisnuo američke burzovne indekse

NEW YORK, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Razočarani snižavanjemprocjena poslovnih rezultata Texas Instrumentsa ulagači su u utorak naameričkim burzama započeli prodaju dionica proizvođača čipova, araspoloženje na Wall Streetu bilo je i pod pritiskom visokih cijenanafte.
NEW YORK, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Razočarani snižavanjem procjena poslovnih rezultata Texas Instrumentsa ulagači su u utorak na američkim burzama započeli prodaju dionica proizvođača čipova, a raspoloženje na Wall Streetu bilo je i pod pritiskom visokih cijena nafte.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,2 posto, na 10.912 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,8 posto, na 2.073 boda.

Dionica vodećeg svjetskog proizvođača čipova za mobilne telefone Texas Instrumentsa oslabila je gotovo četiri posto nakon što je smanjio svoje procjene tromjesečne zarade zbog manjih narudžbi. To je pritisnulo cijeli sektor dionica proizvođača čipova, pri čemu su se njihove cijene u prosjeku spustile 1,4 posto nakon dobitka u ponedjeljak od dva posto.

"Vijest dana bio je Texas Instruments. Mislim da su svi bili opsjednuti njime", kazao je Paul McManus, investicijski strateg Independence Investmentsa.

Istodobno, cijene nafte ponovno su blizu rekordnih visina, što smanjuje apetit ulagača za dionicama budući visoki energetski troškovi narušavaju zarade korporacija i smanjuju osobnu potrošnju.

Barel nafte na američkom tržištu završio je trgovanje na 55 dolara uslijed hladnoća na sjeveroistoku SAD-a. "Kao i u zadnjem lanjskom tromjesečju, nafta je vjerojatno jedan od najvažnijih faktora koji treba pozorno pratiti", istaknuo je McManus.

Suprotno općem trendu kretanja cijena, energetske dionice ostvarile su skok cijena jer se očekuje da će ubilježiti snažne zarade.

Na europskim burzama jučer su se vrijednosti indeksa povukle s najviših razina u zadnja 33 mjeseca kako su skupa nafta i skok tečaja eura na najvišu razinu prema dolaru u dva i pol mjeseca pritisnuli cijene dionica. Londonski Ftse indeks spustio se 0,3 posto, na 5.010 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,7 posto, na 4.396 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙