FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanske snage ne mogu se povući iz Iraka prije 2006.

LONDON, 24. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Britanske snage neće se moćipovući iz Iraka prije 2006. jer London i Washington nisu dovoljnopripremili tu zemlju za razdoblje nakon Sadama Huseina, a iračke snagesigurnosti nisu kadre preuzeti smjenu, objavilo je u četvrtakparlamentarno povjerenstvo za oružane snage u Londonu.
LONDON, 24. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Britanske snage neće se moći povući iz Iraka prije 2006. jer London i Washington nisu dovoljno pripremili tu zemlju za razdoblje nakon Sadama Huseina, a iračke snage sigurnosti nisu kadre preuzeti smjenu, objavilo je u četvrtak parlamentarno povjerenstvo za oružane snage u Londonu.

"U ozračju pobune ... i zbog lošeg stanja iračkih snaga sigurnosti, čini se da će britanske snage biti nazočne u Iraku u 2006. godini", ocijenilo je povjerenstvo parlamenta za oružane snage, dodavši da bi brojno stanje trebalo ostati nepromijenjeno.

"Niz pogrešaka i loših procjena obilježio je pripreme intervencije koalicije", naglasilo je povjerenstvo.

"Pozivi na povlačenje britanskih postrojbi iz Iraka su preuranjeni", dodaje to povjerenstvo.

Oko 8.500 britanskih vojnika raspoređeno je u Iraku, što je nakon američkog najbrojniji kontingent savezničkih snaga.

"Koalicija je kasno počela obrazovati iračke snage sigurnosti", ocijenilo je povjerenstvo i naglasilo da su "slabosti tog programa reformi gotovo uništile početne uspjehe vojnih operacija".

Povjerenstvo je pozvalo na veću prisutnost Ujedinjenih naroda u Iraku.

Među uspjehe koalicije u Iraku povjerenstvo ističe opće izbore 30. siječnja, koje naziva "zaokretom" za zemlju i smatra da je ostvaren "značajan napredak" u Iraku, posebice zabilježen u britanskom sektoru na jugu zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙