FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvojbe o povlačenju talijanskih vojnika iz Iraka

RIM, 16. ožujka 2005. (Hina/AR) - Neočekivana izjava predsjednikatalijanske vlade Silvija Berlusconija o početku povlačenja talijanskogkontingenta iz Iraka izazvala je u srijedu kritike talijanskihstranaka lijevog centra i ljevice.
RIM, 16. ožujka 2005. (Hina/AR) - Neočekivana izjava predsjednika talijanske vlade Silvija Berlusconija o početku povlačenja talijanskog kontingenta iz Iraka izazvala je u srijedu kritike talijanskih stranaka lijevog centra i ljevice.

Berlusconi je u utorak navečer u tv emisiji RAI-a "Porta a porta" izjavio da će "od rujna početi progresivno smanjivanje broja talijanskih vojnika u Nassiryji". Berlusconi je to izjavio samo nekoliko sati nakon što je Zastupnički dom talijanskog parlamenta donio odluku o nastavku financiranja talijanske misije u Iraku.

Protiv te odluke glasovala je Unija lijevog centra, koja je već prije zahtijevala povlačenje talijanskih vojnika iz Iraka. Čelnik Unije Romano Prodi rekao je u povodu Berlusconijeve izjave da treba vidjeti hoće li se premijerove riječi pretvoriti u djela.

Tajnik Demokratske ljevice Piero Fassino kritizirao je premijera zbog "neuljudnog odnosa" prema parlamentu jer upravo na dan kada je "parlament izglasovao odluku o nastavku financiranja talijanske misije u Iraku, predsjednik vlade je najavio, i to ne u parlamentu već u televizijskoj emisiji, postupno povlačenje talijanskih snaga". Pierluigi Castagnetti, šef zastupnika stranke oporbenog centra Margherite, izrazio je zadovoljstvo "premijerovom najavom da će se talijanske snage početi povlačiti iz Iraka od rujna", ali je dodao da najava dolazi sa zakašnjenjem, nakon što je već 13 zemalja najavilo odlazak iz Iraka. Castagnetti je poželio da to ne bude "uobičajena predizborna izjava".

A upravo tako je Berlusconijevu izjavu ocijenio predsjednik Demokratske ljevice Massimo D'Alema.

Iako je Berlusconi izjavio da je o povlačenju razgovarao s britanskim premijerom Tonijem Blairom, sam Blair je u britanskom parlamentu izjavio da ni Velika Britanija ni Italija nisu odredile datum početka povlačenja iz Iraka.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u srijedu je izjavila da povlačenje mora biti usuglašeno da se ne ugrozi misija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙