FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor za Ustav skinuo hitnost sa zakona za lokalne izbore

ZAGREB,16. ožujka(Hina) - Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik skinuo jedanas oznaku hitnosti sa zakonskih prijedloga koji se tiču lokalnihizbora, te formirao višestranačku radnu skupinu koja treba doraditineka sporna pitanja u njima.
ZAGREB,16. ožujka(Hina) - Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik skinuo je danas oznaku hitnosti sa zakonskih prijedloga koji se tiču lokalnih izbora, te formirao višestranačku radnu skupinu koja treba doraditi neka sporna pitanja u njima.

U skupini su Ingrid Antičević Marinović (SDP), Florijan Boras i Dražen Bošnjaković (HDZ), Slaven Letica (NZ) i Ljubica Lalić (HSS).

Kako bi se zakoni donijeli u roku koji neće ugroziti održavanje svibanjskih lokalnih izbora, Sabor će ih još ovaj tjedan raspraviti u prvom čitanju, a donijeti koncem idućeg tjedna ili najkasnije do konca ožujka, kada završava 13. saborska sjednica.

Radna skupina sastaje se u petak i tada će razmotriti primjedbe da predložene izmjene zakona o izboru članova predstavničkih tijela županija, gradova i općina nisu u skladu sa ustavnim zakonom o manjinama, da će odredba o stvarnom prebivalištu onemogućiti glasovanje Vukovarcima koji nisu u Vukovaru itd.

Izmjene, naime, predviđaju, da članove predstavničkih tijela lokalnih jedinica mogu birati samo hrvatski državljani koji imaju prijavljeno prebivalište, te i stvarno prebivaju u toj jedinici.

Radna bi se skupina, rečeno je na Odboru, morala pozabaviti i idejom da nositelj liste ne mora biti i prvi kandidat na njoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙