FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP upozorio na manjkavosti izmjena zakona vezanih uz lokalnu samoupravu

ZAGREB,15. ožujka(Hina) - SDP-ovci su danas iznijeli niz primjedbi naVladin paket zakona vezanih uz lokalnu samoupravu, tvrdeći da ničim nepoboljšavaju proceduru u provedbi lokalnih izbora, te da potičucentralizaciju države.
ZAGREB,15. ožujka(Hina) - SDP-ovci su danas iznijeli niz primjedbi na Vladin paket zakona vezanih uz lokalnu samoupravu, tvrdeći da ničim ne poboljšavaju proceduru u provedbi lokalnih izbora, te da potiču centralizaciju države.

Okrugli stol o prijedlozima izmjena Zakona o izborima članova predstavničkih tijela lokalne samouprave, o područnoj samoupravi, te o područjima županija, gradova i općina, SDP-ovci su, kažu, organizirali kako bi ukazali na manjkavosti, ali i ustavno upitne odredbe tih izmjena koje je Vlada uputila u saborsku proceduru.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan posebno je kritizirao prijedlog da se briše odredba po kojoj nositelj izborne liste obvezno mora biti prvi na listi, prozivajući HDZ da je time pokazao što misli o zahtjevu javnosti da se nositelji lokalne vlasti ubuduće biraju neposredno.

"Dolazimo do načela da se može raditi sve što zakonom nije zabranjeno, da se za čelna mjesta u svih 549 lokalnih jedinica kandidira samo jedna osoba", smatra i SDP-ovac Mato Arlović.

Upozorio je i da bi odredba po kojoj na lokalnim izborima mogu birati i biti birani samo oni koji trajno prebivaju na tom području mogla diskriminirati građane koji su svoje domove napustili zbog rata i nisu se vratili.

Na iznesene primjedbe odgovorio je državni tajnik Državnog ureda za upravu Antun Palarić, istaknuvši da je pitanje nositelja lista isključivo političke naravi, da ga stoga ne želi komentirati.

Odbacio je prigovore da bi uvjet trajnog prebivališta za ostvarenje aktivnog i pasivnog biračkog prava mogao pogoditi izbjegle i raseljene.

Pojasnio je da se takva odredba predlaže kako bi se izborno pravo izjednačilo s onim koje imaju nacionalne manjine kada biraju svoje predstavnike u lokalne vlasti, a koji također moraju ispuniti uvjet trajnog prebivališta.

SDP-ovci su prigovorili i predloženom povećanju broja općina, jer se time, kažu, još više usitnjava teritorijalno ustrojstvo države.

Upozoravaju i da bi uvođenje instituta velikih gradova (iznad 40 tisuća stanovnika) s većim ovlastima moglo još više podići tenzije između gradova i županija oko toga što je čija ovlast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙