FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RH-BiH: U ožujku sastanak oko poljoprivrednih proizvoda

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Na četvrtoj sjednici Zajedničkogodbora za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini između RepublikeHrvatske i Bosne i Hercegovine, koja je održana jučer u Zagrebu,bosansko-hercegovačka strana je "istaknula mogućnost dodavanja AneksaUgovoru o slobodnoj trgovini za osjetljive proizvode", izvijestili sudanas iz Ministarstva poljoprivrede.
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Na četvrtoj sjednici Zajedničkog odbora za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja je održana jučer u Zagrebu, bosansko-hercegovačka strana je "istaknula mogućnost dodavanja Aneksa Ugovoru o slobodnoj trgovini za osjetljive proizvode", izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

BiH strana iznijela je probleme u svom sektoru proizvodnje i prerade mesa i mlijeka i predložila zajedničko pronalaženje rješenja, te istaknula mogućnost dodavanja Aneksa Ugovoru, navodi se u priopćenju. Naglašava se i da je Hrvatska strana obrazložila da nema mandat za pregovore o izmjeni Ugovora o slobodnoj trgovini, kojim bi se mijenjale preferencijalne carine te je istaknula da je otvorena za pronalaženje drugog obostrano prihvatljivog rješenja.

Dvije su strane, kako je objavljeno, dogovorile za drugu polovicu ožujka sastanak nakon što se razmjene statistički podaci "na odgovarajućoj razini" odnosno na razini mješovitog odbora.

Traženje Aneksa za dio proizvoda koji se uvoze u BiH iz Hrvatske, a zbog kojih su tamošnji proizvodi nekonkurentni, najavio je u stanci jučerašnje sjednice Damir Leko, član Odbora za provedbu Ugovora iz BiH ne želeći detaljnije govoriti o samom prijedlogu.

Hrvatskim dijelom Zajedničkog odbora predsjedavala je pomoćnica ministra za međunarodne gospodarske odnose u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, a bosansko-hercegovačkim dijelom Nenad Pandurević, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za ekonomski razvoj i poduzetništvo.

Obje strane pozitivno su ocijenile Ugovor o slobodnoj trgovini. Međutim, obostrano je utvrđeno da unatoč znatno bržem rastu izvoza iz BiH u RH u odnosu na rast izvoza RH u BiH od datuma primjene Ugovora i nadalje se uočava deficit Bosne i Hercegovine.

U 2004. godini ukupna robna razmjena iznosila je 1,5 milijardi dolara od čega je hrvatski izvoz iznosio 1,15 milijardi dolara. U odnosu na prvu godinu primjene Ugovora (2001.) hrvatski je izvoz povećan 106 posto, a uvoz iz BiH 175 posto.

Na sjednici Zajedničkog odbora razmotreni su aspekti Ugovora koji se odnose na carinsku suradnju, suradnju na području veterinarstva, te međusobnom priznavanju izvješća o ispitivanju i certifikata između dvije zemlje, navodi se u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙