FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Varaždinu predstavljen SAPARD program

VARAŽDIN, 28. veljače 2005. (Hina) - Poljoprivrednicima sjeverneHrvatske danas je u Varaždinu predstavljen jedan od predpristupnihfondova Europske unije, SAPARD, kojim je za Hrvatsku predviđeno 25milijuna eura, pri čemu se sredstva mogu dobiti jedino tijekom idućegodine.
VARAŽDIN, 28. veljače 2005. (Hina) - Poljoprivrednicima sjeverne Hrvatske danas je u Varaždinu predstavljen jedan od predpristupnih fondova Europske unije, SAPARD, kojim je za Hrvatsku predviđeno 25 milijuna eura, pri čemu se sredstva mogu dobiti jedino tijekom iduće godine.

Zbog kvalitetne pripreme programa i povećanja vjerojatnosti njihove realizacije, smatra se, treba izabrati nekoliko prioritetnih SAPARD područja, a Ministarstvo poljoprivrede ranije je već predložilo da to budu ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, preradbene kapacitete, nove gospodarske aktivnosti i razvoj infrastrukture.

SAPARD (Special Pre-accession Assistance for Agriculture and Rural Development - Posebna predpristupna pomoć za poljoprivredu i ruralni razvitak) je predpristupni fond EU-a za zemlje srednje i istočne Europe u pripremama za sudjelovanje u zajedničkoj poljoprivrednoj politici i jedinstvenom tržištu unije. Glavni su mu prioriteti doprinos provedbi europskog prava iz područja poljoprivrede te rješavanje problema na području poljoprivrede i ruralnog razvitka. Sredstva programa u pravilu su namijenjena direktnim proizvođačima, a ne državi.

Kod privatnih projekata SAPARD funkcionira tako da ulagaču po završetku projekta fond vraća 50 posto uloženih sredstava ako je projekt izveden u skladu s uvjetima dogovorenim sa administracijom SAPARD-a. Kod općinskih projekata uz iste uvjete investitor ima pravo na povrat cjelokupne investicije i to 25 posto iz sredstava državnog proračuna, a 75 posto iz sredstava SAPARD-a.

Osnovni uvjeti za tvrtke koje žele koristiti sredstva SAPARD-a su članstvo u profesionalnim i marketinškim asocijacijama, najmanje tri godine poslovanja, naglasak na ekološki održivoj proizvodnji, certifikati kvalitete i drugi.

Posebna se pozornost mora se posvetiti pravilnom sastavljanju projekata po pravilu EU administracije.

Ministarstvo poljoprivrede i Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i lovno gospodarstvo Varaždinske županije organizirali su predstavljanje SAPARD-a sa namjerom informiranja zainteresiranih kako ne bi prošli kao poljoprivrednici iz Mađarske i Austrije, koji su zbog neodgovarajuće pripreme i oblikovanja programa za novac iz SAPARD-a, te ostalih predpristupnih fondova EU - CARDS, PHARE i ISPA, iskoristili tek nešto više od 20 posto raspoloživog novca.

Skup u Varaždinu prvi je od pet sličnih na kojima će Ministarstvo predstaviti i Plan ruralnog razvitka RH i SAPARD agenciju, kao sastavni dio novopreustrojenog Ravnateljstva za tržišnu i strukturnu potporu u poljoprivredi. Nakon Varaždina, slijede Osijek, Rijeka, Split i Zagreb.

SAPARD je započeo 2000. godine, a završava 1. siječnja 2007. S obzirom na to da se odobrenje Europske komisije za njegovu provedbu u Hrvatskoj i uspostava SAPARD agencije očekuju u ljeto 2005., Hrvatskoj ostaje tek nekoliko mjeseci za ocjenu projekata kako bi se novci mogli povlačiti od 1. siječnja 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙